Sistem maklumbalas bagi sistem maklumat kesihatan / Siti Fatimah Abu Bakar - Siti Fatimah , Abu Bakar (2000)
Perkembangan teknologi dan industri komputer yang semakin pesat, kini menjadi medan utama untuk setiap pihak bersaing. Penyediaan aspek mudah dan pantas menjadi pilihan utama dalam menghasilkan kerja yang lebih produktif dan berkualiti serta hasil kerja yang terbaik. Perkembangan yang positif ini membantu meningkatkan mutu pengurusan termasuklah pengurusan sistem. Sistem maklumbalas bagi sistem maklumat kesihatan, iaitu Sistem MBK yang akan dibangunkan ini bertujuan untuk membantu pihak yang terlibat da1am melicinkan urusan dan membantu mengatasi masalah yang dihadapi jika sistem manual digunakan. Tujuan pembangunan Sistem MBK ini adalah supaya pengguna dapat memberikan maklumbalas kepada pusat kesihatan dengan lebih mudah dan cepat. Sistem MBK ini memberi pendekatan yang berlainan dari sistem tradisional dari segr rnasukan data dan juga persembahan keputusan. Sistem MBK ini direkabentuk untuk memenuhi segala keperluan yang wujud. Penyediaan suatu sistem kerja yang lebih produktif akan rnembantu pihak yang terlibat dalam mengendalikan maklumat dalam sistem pengurusan. Penggunaan Sistem MBK ini akan melindungi data daripada dicerobohi pengguna yang tidak berdaftar dengan menyediakan ciri-ciri kcselarnatan sistem seperti kata laluan. Sistem MKB ini juga akan dapat membantu pihak yang terbabit iaitu pihak pentadbir dalam mengemaskinikan segala maklumat mengikut kesesuaian semasa. Dalam menghasilkan sistem ini, kaedah Model Air Terjun dengan Prototaip digunakan bagi menghasilkan sebuah sistem yang efektif dan efisyen. la bermula dengan fasa analisis, fasa rekabentuk, fasa perlaksanaan, fasa pengujian dan fasa penyelenggaraan. Bentuk pensian yang digunakan adalah Macromedia Dreamweaver MX, pengkodan HTML dan ASP, serta Adobe Photoshop.