Analisis prinsip tadabbur: Qawa‘Id al-Tadabbur al-Amthal dan aplikasinya dalam tafsir ma‘arij al-Tafakkur wa daqa’iq al-Tadabbur / Nurul Zakirah Mat Sin - Nurul Zakirah , Mat Sin (2018)
Al-Quran diturunkan oleh Allah s.w.t kepada manusia bertujuan untuk ditadabbur ayat-ayatnya. Menerusi tadabbur segala mesej yang disampaikan oleh al-Quran dapat difahami, dihayati dan dipraktiskan. Umumnya, tadabbur bermaksud merenung, berfikir dan meneliti secara mendalam terhadap ayat-ayat al-Quran agar difahami makna, hukum, pengajaran dan hikmah daripadanya. Ia merupakan proses yang perlu dilakukan secara berulang-ulang sehingga mencapai tahap penghayatan tadabbur yang paling tinggi iaitu beramal dengan tuntutan al-Quran. Demi mencapai sasaran tersebut, objektif utama bagi kajian ini adalah mendedahkan konsep tadabbur al-Quran dan kepentingannya kepada masyarakat. Beberapa sampel kaedah tadabbur akan diteliti untuk mendekatkan masyarakat kepada ilmu tadabbur. Kajian bermula dengan penjelasan terhadap pentakrifan tadabbur dan diikuti dengan kupasan syarat-syarat tadabbur, proses-proses tadabbur serta tahapannya. Seterusnya, 40 asas-asas ilmu tadabbur yang terpilih akan disemak untuk dirumuskan ke dalam lima prinsip tadabbur yang utama. Ringkasnya, penulisan kajian ini merumuskan perbahasan terhadap prinsip tadabbur yang merujuk kepada analisis Kitab Qawa‘id al-Tadabbur al-Amthal dan aplikasinya dalam tafsir tadabburi iaitu Ma‘arij al-Tafakkur wa Daqa’iq al-Tadabbur. Dua karya tadabbur yang penting ini telah ditulis oleh Shaykh ‘Abd al-Rahman Habannakah iaitu seorang tokoh ulama’ kelahiran Syria. Justeru, bagi menjalankan kajian pendekatan kualitatif telah dilakukan. Kajian ini menggunakan kaedah deskriptif yang merangkumi kajian kepustakaan dan juga lapangan iaitu temu bual bersama ahli keluarga tokoh dan beberapa ilmuan tafsir. Pengumpulan data dilakukan di Malaysia, Syria, Jordan, Mesir dan Arab Saudi. Dapatan kajian yang diperolehi penulis daripada aplikasi prinsip tadabbur dalam tafsir tadabburi adalah terbukti ia serasi dan selari.