Krisis UMNO 1987 – 1988: Satu pandangan umum masyarakat kawasan Bota Perak Darul Ridzuan / Rahim Yahaya - Rahim , Yahaya (1988)
Tujuan penulis membuat penyelidikan ini untuk melihat pandangan masyarakat diperingkat bahawan terhadap krisis yang melanda UMNO.Ini termasuklah pandangan, kesan pergola akan di peri ngkat bawahan serta masaalah yang timbul berkenaan dengan perkara diatas. Penyelidikan ini diletakkan oleh penulis dikawasan Bota, Daerah Perak Tengah, Perak Darul Ridzuan. Penulis cuba menerangkan tujuan dan bidang kajian, termasuk metode-metode yang di gunakan serta mas a al ah kajuan sewaktu kaji an dikemukakan. Bab kedua pula, penulis meninjau latar belakang kawasan kajuan seterusnya menghuraikan mengenai penduduk kawasan, kegiatan ekonomi, kemudahan sosial serta pekerjaan penduduk dikawasan ini. Bab ketiga pula, menerangkan sejarah politik dan pilihanraya Bota. Penulis menerangkan perkembangan awal politik kepartian UMNO dan pengliba tan penduduk didalam parti politik. Seterusnya dihuraikan beberapa masaalah yang dialami oleh UMNO baru dikawasan ini.Bab keempat menerangkan pemilihan 1987,Perhimpunan Agong UMNO pada 24hb April, dan pandangan masyarakat terhadap pemilihan ini. Bab ke kelima pula, penulis membuat satu pemeriksaan ringkas berkenaan dengan perkembangan UMNO dari mula hingga mengalami krisis dan diharamkan Penubuhan UMNO Baru turut diperihalkan berserta dengan masyarakat terhadap parti itu. Jug a di sel itkan satu penulisan berkenaan dengan Pelancaran Gagasan Setia Bersama Rakyat {SEMARAK). Bab keenam, penulis membuat tinjauan terhadap dua orang tokoh UMNO yang popular, sa1ing bertengtangan di dalam pemilihan 1987. Tokoh tersebut ialah Datuk seri Dr. Mahathir dan Tengku Razaleigh Hamzah. Pemerihalan pandangan masyarakat turut dihuraikan terhadap kedua dua tokoh ini. Di dalam Bab ketujuh ini penulis menghuraikan pandangan masyarakat bagi menyel esai kan masaalah pergolakan di dalam UMNO. •Ini termasuklah saranan juga cadangan cadangan bagi menyatukan perpaduan UMNO. Seterusnya bab terakh ir i al ah rumusan dari penulisan yang telah dibuat. Beberapa aspek tentang UMNO Baru juga di sentuh juga kesan pemilihan 1987 ini dianggap telah memusnahkan amalan dan tradisi yang diwarisi sejak diasaskan lagi.