Tanah pusaka kajian kes di kampung Sg. Layar Ujong Sungai Petani, Kedah / Zurina Mohd Radzi - Zurina, Mohd Radzi (1991)
Penyelidikan yang dijalankan adalah mengenai Tanah Pusaka yang diwarisi oleh orang Melayu di Kampung Sungai Layar Ujong, Sungai Petani, Kedah. Latihan ini mengandungi enam bab. Bab pertama menerangkan tujuan, penyelidikan, kepentingan kajian metodologi yang dipraktikkan serta masalah-masalah yang timbul semasa kajian. Bab 2 seterusnya menghuraikan struktur dan kedudukan kampung. Secara ringkasnya ia meliputi kedudukan kawasan kajian dari segi geografi dan sejarah. Di samping itu, dibicarakan juga tentang kekeluargaan yang wujud dan bentuk petempatan serta ekonomi masyarakat di sini secara •umum. Konsep dalam Bab pembahagian sepatutnya mengenai pembahagian harta pusaka dibincangkan di 3. Dalam bab ini ditekankan dengan terperinci cara yang dibenarkan oleh Islam? ahli waris yang menerima bahagian dan jumlah yang diperolehi serta 'hijab' iaitu penghalang warisan. Di sini juga disentuh mengenai kedudukan adat dalam pembahagian. Perbincangan .bab 4 menumpukan •perhatian kepada pembahagian yang dijalankan oleh penduduk kampung. Ia terbahagi kepada tiga jenis iaitu pembahagian pertama, pembahagian kedua dan tukar milik yang. berlaku melalui hebah dan penjualan. Di sini juga dilihat keluasan yang diperolehi oleh waris. Seterusnya dilihat pula kepada masalah dan kesan pembahagian yang berlaku di dalam komuniti di bab 5. Ia membincangkan masalah di peringkat pentadbiran dan di kalangan penquduk serta kesannya kepada tanah dan penggunaannya. Akhir sekali di dalam bab 6, dibincangkan kedudukan tanah orang Melayu secara umum dan cadangan ~engkaji terhadap masalah tanah pusaka, kesimpulan dan penutup.