Hukum pusaka adat kerinci dari perspektif hukum pusaka Islam / Bakhtiar Umar - Bakhtiar, Umar (2008)
Orang suku Kerinci amat dikenali di mana-mana. Di Malaysia mereka mempunyai perkampungan yang cukup banyak. Antaranya, di Selangor dan Kuala Lumpur antara lain; Sungai Lui, Pangsun, Ulu Langat, Ulu Klang, Batang Kali, Sungai Pencala, Kerinchi Link, Kampung Kerinchi. Di negeri Johor perkampungan orang Kerinchi di Parit Tengah dan Parit Kerinchi. Dan beberapa perkampungan di Negeri Perak dan Pahang. Hukum Pusaka Adat Kerinci yang menjadi perbahasan disertasi ini adalah pusaka adat masyarakat Kerinci yang terletak di provinsi Jambi, Indonesia.