Sejarah pengasasan dan asal usul kerajaan Brunei berdasarkan sumber lisan / Haji Abdul Karim Haji Abdul Rahman - Abdul Karim, Abdul Rahman (2016)

(untitled)
Secara umumnya, tradisi lisan merupakan satu carabagi masyarakat menyalurkan maklumat yang diwarisi melalui percakapan. Sebagai disiplin akademik, ia merujuk kepada suatu bidang kajian dan kaedah ianya dikaji. Penulisan sejarah Kerajaan Brunei tidak akan lengkap tanpa sokongan daripada sumber tradisi lisan yang masih banyak tersimpan dalam kalangan penduduk peribumi Borneo. Secara tidak langsung ianya juga sebagai satu usaha untuk menyelamatkan maklumat-maklumat sejarah yang masih belum direkodkan sebelum ianya pupus bersama masyarakat penuturnya. Fokus utama dalam kajian ini ialah tentang sejarah awal Kerajaan Brunei yang diasaskan oleh Awang Alak Betatar pada abad ke-14 Masihi. Dengan menggunakan tradisi lisan etnik Lun Bawang dan Lundayeh yang mendiami Daerah Temburong, Daerah Lawas, Daerah Sapitang dan daerah-daerah di wilayah Bulungan Kalimantan Timur jelas menunjukkan bahawa Raja Brunei yang pertama berasal dari kerajaan di Kalimantan Timur. Faktor penghijrahan merupakan menjadi asas kepada lahirnya sejarah kaum peribumi di Borneo itu yang membawa kepada terbentuk kerajaan-kerajaan peribumi di kawasan pesisir Borneo seperti yang berlaku ke atas Brunei dan kaum-kaum yang lain. Penghijrahan tersebut berlaku atas faktor-faktor ekonomi (mencari kawasan baru untuk penanaman padi), peperangan, ayau (budaya memburu kepada musuh untuk tuntutan adat) dan tuntutan budaya (mencari penempatan baru yang lebih baik). Oleh itu ‘kebenaran’ sejarah yang dituturkan oleh masyarakat peribumi Borneo adalah lahir dari latar belakang kehidupan mereka yang suka berhijrah sehingga melahirkan cerita-cerita yang kita kenali sebagai cerita sejarah. Penulisan sejarah Kerajaan Brunei juga telah berjaya mencetuskan satu pemikiran tentang kehidupan masyarakat peribumi Borneo yang begitu unik dari kepelbagaian budaya penghuninya. Ini disebabkan menulis sejarah Brunei bermakna juga menulis sejarah Borneo itu sendiri yang meliputi tentang iv budaya, kepercayaan dan alamnya. Oleh itu penulisan sejarah bukan semata-mata tentang peristiwa atau fakta tetapi yang lebih penting ialah memahami pemikiran penduduknya. Penulisan ini tidak akan berjaya jika hanya bermaksud untuk mendapatkan kebenaran sejarah berdasarkan kepada perspektif sekarang. Misalnya bagaimana kita menghubungkan kebenaran sejarah itu dengan peristiwa “kelahiran seorang raja dari sebiji telur yang digugurkan oleh seekor burung”. Bidang kajian ini sebenarnya mencabar keupayaan berfikir dalam mentafsir setiap makna di sebalik unsur-unsur mitos itu, kerana dalam penyelidikan tradisi lisan tidak ditemui kebenaran yang mutlak melainkan kebenaran persepsi masyarakat pada zamannya. Oleh itu kajian ini cuba memahami tafsiran sejarah dalam skop yang lebih luas bagi mendapatkan persepsi masyarakat peribumi Borneo terhadap apa yang mereka percayai sebagai satu kebenaran sejarah. Dalam penyelidikan tradisi lisan, mencari ketulenan cerita lebih utama daripada mencari kebenarannya. Apa yang dipaparkan dalam kajian ini adalah berupa suatu hipotesis yang boleh dibahaskan di kemudian hari.