Komunikasi nonverbal dalam pengajaran bahasa Arab di sekolah menengah agama / Nordin Halias - Nordin, Halias (2016)
Kajian ini bertujuan melihat penggunaan komunikasi nonverbal (KNV) dalam pengajaran bahasa Arab di Malaysia dan pengaruhnya terhadap pemboleh ubah motivasi, sikap dan hasil pembelajaran serta melihat kedudukan motivasi dan sikap sebagai pemboleh ubah penengah dalam hubungan antara KNV dengan hasil pembelajaran melalui model persamaan berstruktur. Terdapat lapan persoalan kajian yang telah dikemukakan dalam kajian ini. Kajian kuantitatif ini menggunakan reka bentuk tinjauan melalui soal selidik yang telah diubahsuai dan mendapat kesahan sekumpulan 12 pakar serta kebolehpercayaan dengan nilai Alpha Cronbach.98 dalam kajian rintis. Seramai 750 orang telah dipilih sebagai sampel kajian menggunakan kaedah rawak berstrata daripada populasi berjumlah 84841. Data dianalisis menggunakan perisian SPSS 18 dan AMOS 18. Kebolehpercayaan item kajian sebenar adalah terbaik dengan nilai Alpha Cronbach .96. Kesahan soal selidik juga diperoleh melalui ujian pengesahan faktor analisis (CFA). Kajian ini juga telah menguji kedudukan variabel motivasi dan sikap sebagai mediator dengan menggunakan teknik Model Persamaan Berstruktur (SEM) mengikut pendekatan Barron dan Kenny. Untuk itu satu model hubungan antara pemboleh ubah kajian juga telah dibina dan disahkan semula kedudukan mediator dengan menggunakan metode Monte Carlo. Dapatan menunjukkan guru-guru bahasa Arab kerap (Min = 3.88, SP = 0.50) menggunakan KNV semasa pengajaran mereka. Enam saluran KNV digunakan dengan amat kerap iaitu penampilan fizikal (Min 4.39, S.P = 0.42), ekspresi wajah (Min=4.30, S.P=0.54), kronemik (Min = 4.24, S,P = 0.55), paralinguistik (Min = 4.14, S.P = 0.55), proksemik (Min = 4.12, S.P = 0.63) dan kinesik (Min = 4.09, S.P = 0.55). Manakala empat lagi saluran KNV digunakan dengan kerap iaitu okulesik (Min = 3.83, iv S.P = 0.67), artifaktual (Min = 3.77, S.P = 0.79), olfatik (Min = 3.58, S.P = 0.79) dan haptik (Min = 3.27, S.P = 0.85). Dapatan juga menunjukkan terdapat hubungan positif dan signifikan antara KNV dengan sikap pelajar (r =.42, p = < .05), antara KNV dengan motivasi pelajar (r =.40, p = < .05) dan antara KNV dengan hasil pembelajaran (r =.35, p = < .05). Dapatan juga menunjukkan secara signifikan terdapat empat saluran KNV yang menjadi penyumbang utama kepada pencapaian hasil belajar iaitu olfatik (β=.18, p <.05), kronemik (β=.14 p <.05), okulesik (β=.15, p <.05) dan tampil (β=.09, p <.05). Dalam ujian mediator, dapatan menunjukkan motivasi dan sikap merupakan mediator separa dalam hubungan antara KNV dan hasil pembelajaran. Histogram Ujian Monte Carlo juga telah mengesahkan peranan motivasi (LL=0.02, UL=0.06) dan sikap (LL=0.10, UL=0.19) sebagai mediator dalam hubungan tersebut.