Geopolitik dan program perumahan rakyat di Kuala Lumpur pasca pilihan raya umum ke-13 / Junaidi Awang Besar - Junaidi, Awang Besar (2015)
Perumahan didefinisikan sebagai satu siri rumah-rumah yang disatukan di sebuah kawasan petempatan. Dalam satu unsur perumahan, terdapat beberapa sub-unsur rumah-rumah dengan segala kemudahan fizikal seperti kedai, sekolah dan lain-lain. Geografi perumahan melibatkan analisis sektor utama ekonomi negara, peranan institusi dan agensi, perubahan sosial dan demografi, migrasi dan faktor persekitaran. Bidang tersebut juga berkait dengan proses penetapan lokasi oleh isi rumah, guna tanah, amalan pembangunan setempat, pelaburan dan pasaran hartanah serta struktur ekonomi dan politik. Justeru, adalah menjadi tujuan penyelidikan ini untuk menganalisis faktor politik dan sosioekonomi di kawasan PPR pasca Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13. Berdasarkan data soal selidik terhadap 1,069 responden di 25 perumahan PPR dalam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, kajian kualitatif berdasarkan temubual dengan penghuni PPR dan pegawai DBKL serta Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan dan kajian sekunder terhadap bahan-bahan akademik yang berkenaan didapati dari segi politik, responden menyatakan penyediaan rumah PPR oleh Kerajaan Pusat/BN telah mempengaruhi mereka untuk menyokong BN dalam PRU 2013 yang lalu. Mereka juga memilih calon yang jujur dan amanah serta mesra rakyat serta menyokong parti yang dapat memacu pembangunan dan membasmi kemiskinan. Mereka turut menyatakan rakyat menyokong BN kerana berpengalaman, janji ditepati serta mengenang jasa pemimpin BN terdahulu manakala rakyat mengundi parti-parti dalam Pakatan Rakyat kerana adil dan janji yang ditawarkan adalah menarik dan menguntungkan rakyat. Seterusnya responden juga bersetuju dengan transformasi yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri seterusnya menyokong BN dalam PRU 2013 yang lalu. Seterusnya dari sudut sosial pula, kehidupan bersosial dan perpaduan kaum antara satu keluarga dengan keluarga lain juga muhibah, mesra dan harmoni dengan aktiviti kemasyarakatan yang dianjurkan oleh pihak Persatuan Penduduk PPR dengan kerjasama pihak DBKL dan wakil rakyat di kawasan mereka. Namun demikian, kemudahan awam seperti penyelenggaraan lif, tempat pembuangan sampah dan kawasan pakir perlu diambil perhatian oleh pihak yang berwajib untuk memastikan kehidupan mereka selesa dan sihat. Selain itu, gejala sosial dalam kalangan golongan muda agak sukar ditangani disebabkan faktor pengaruh rakan dan juga kesan penggunaan media sosial yang tidak terbatas. Dapatan kajian dari segi ekonomi pula mendapati kehidupan penghuni PPR telah berubah dan lebih baik jika dibandingkan dengan kehidupan di penempatan setinggan. Situasi ekonomi mereka juga bertambah baik dengan pekerjaan serta logistik yang sesuai untuk ke tempat kerja mereka. Justeru, semua pihak terutamanya ibubapa atau penjaga kepada remaja ini perlu mengambil tahu serta bertanggungjawab terhadap aktiviti harian anak-anak mereka agar masalah sosial dan jenayah di kawasan mereka dapat dikawal untuk mewujudkan situasi kehidupan yang aman, tenteram dan lebih harmoni.