Pengetahuan dan amalan keselamatan dan kesihatan di Lafarge Cement Kanthan chemor / Ashokumar a/l Maruthamuthu - Maruthamuthu, Ashokumar (2015)
Syarikat Lafarge di Malaysia di Malaysia mempumyai empat cawangan iaitu di selangor, Langkawi, Johor dan Perak dengan pengeluaran 12.95 milion tan simen. Dalam menjalankan operasi tahap kesedaran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan haruslah di titik berat bagi menjamin keselamatan pekerjanya. Keselamatan merupakan tanggungjawab bersama majikan dan pekerja. Majikan mestilah menyediakan tempat kerja yang selamat supaya pekerja dapat menjalankan tugas dengan baik. Dalam menjalankan KKP majikan dan pekerja haruslah bekerjasama antara satu sama lain dalam mencapai objektif syarikat. Sekiranya berlaku kemalangan syarikat akan mengalami kerugian,ini akan menjejaskan prestasi syarikat secara keseluruhannya. Oleh itu kajian ini tertumpu kepada aspek keselamatan di tempat kerja. Kajian ini tertumpu kepada pekerja Lafarge dan anggota pengurusan kilang. Analisa kajian mendapati pekerja dan anggota pengurusan mengamalkan KKP dan tahap kesedaran yang tinggi di tempat kerja. Walau bagaimana terdapat segelintir pekerja asing yang tidak mengamalkan KKP mungkin tidak fasih berbahasa melayu atau bahasa inggeris. Ceramah kesedaran mesti dijalankan setiap masa untuk mencapai kemalangan sifar.