Pusing ganti pekerja di PM Securities Sdn Bhd, Kuala Lumpur / Norshakila Abd Rahman - Norshakila, Abd Rahman (2015)
Pusing ganti pekerja merupakan isu yang tidak dapat dielak oleh mana-mana syarikat dan menjadi suatu keutamaan untuk mengatasinya. Isu tersebut telah wujud di syarikat PM Securities Sdn Bhd, Kuala Lumpur dan menjadi semakin serius. Di mana ianya perlu ditangani. Kesan terhadap pusing ganti pekerja mengakibatkan aliran kerja bagi pekerja yang masih berada di syarikat menjadi tidak teratur dan bebanan kerja bertambah. Ianya disebabkan faktor proses pengambilan pekerja yang panjang. Kesan yang dihadapi syarikat juga adalah tahap motivasi pekerja yang semakin rendah disebabkan masalah-masalah tersebut. Maka pekerja bertindak mencari pekerjaan di tempat lain. Objektif kajian ini adalah mengukur kadar pusing ganti pekerja bagi tempoh 2012 hingga 2014 dan menentukan faktor-faktor yang menyumbang kadar pusing ganti pekerja bagi tempoh tersebut. Mengenal pasti juga kesan-kesan pusing ganti pekerja kepada aliran kerja serta mencadangkan langkah-langkah penyelesaian bagi mengurangkan kadar pusing ganti pekerja di syarikat ini. Kaedah yang digunakan dalam kajian adalah kualitatif dengan memperoleh data melalui kaedah temubual. Manakala kaedah kuantitatif juga digunakan dengan memperoleh data sekunder yakni maklumat kadar pusing ganti dari Pegawai Sumber Manusia dan data primer dari kaedah borang soal selidik. Penemuan yang telah dikenal pasti melalui kaedah-kaedah tersebut mempunyai beberapa faktor. Ianya adalah faktor ganjaran yang lebih dikenali dengan gaji yang diterima oleh pekerja merupakan faktor utama. Garis panduan tangga gaji yang disediakan adalah tidak mengikut pasaran semasa dan ianya perlu dikemaskini. Begitu juga dengan ketidakseimbangan dengan taraf pendidikan dan gaji. Aliran kerja yang dipertanggungjawab kepada pekerja menjadi timbunan. Lanjutan dari itu pekerja terpaksa bekerja lebih masa. Tetapi melalui soal selidik yang dilakukan pekerja tidak berpuas hati dengan elaun kerja lebih masa yang diberi, sedangkan pekerja telah melakukan kerja berkonsep multi-tasking. Oleh yang demikian terdapat segelintir pekerja yang masih ingin meneruskan berkhidmat dengan syarikat ini dan memohon agar menyelaraskan kaedah dan cara pembayaran ganjaran, insentif dan faedah bagi memastikan kebajikan pekerja dijaga. Pelarasan tangga gaji mengikut pasaran adalah diharapkan oleh mereka. Dengan mewujudkan latihan pembangunan pekerja dan mengadakan program peningkatan kualiti kerja dan mutu akan menjadikan pekerja lebih bermotivasi dan dihargai. Begitu juga dengan menyemak semula bebanan kerja yang ditanggung oleh pekerja. Menyemak semula proses pengambilan pekerja bagi menggelakkan kekosongan jawatan yang terlalu lama berpunca dari proses tersebut. Jika cadangan dan usulan tersebut dilaksanakan maka kadar pusing ganti pekerja di syarikat ini dapat dikurangkan.