Method of contemporary da'wa and it's role in religious awareness among young muslim : a study at the Faculty of Arts, University of Sabha, Libya / Mohammed Al Taher Mohammed Atiya - Mohammed Atiya, Mohammed Al Taher (2011)
Dewasa ini, kebanyakan pemuda Islam sedang rancak mengalami satu perubahan dan cabaran arus kemodenan sains yang bersifat duniawi. Kemodenan ini melihat kepada cara pemindahan sesuatu maklumat kepada manusia. Cabaran ini melihat kepada kemodenan capaian maklumat yang cuba diterapkan oleh para pemikir Barat ke dalam pemikiran umat Islam. Namun, setiap perubahan atau cabaran mengandungi kelebihan dan kelemahan. Begitu juga dengan kemodenan capaian sistem maklumat masa kini. Ini menunjukkan bahawa terdapat perbezaan di antara sistem maklumat dahulu dan sekarang. Sepertimana yang kita ketahui, maklumat yang cuba di sampaikan oleh para anbia, para sahabat dan para ulama berjaya menyeru manusia kepada Islam yang sebenar. Hakikat arus kemodenan maklumat kini ternyata terdapat kelemahan yang negatif daripada positif. Kemodenan maklumat ini melihat kepada saluran media contohnya seperti internet, telefon, televisyen, radio dan sebagainya. Kelemahan dari aspek negatif dapat dilihat daripada pengaruh kelalaian pemuda muslim terhadap sesuatu saluran media. Contohnya internet yang banyak menyumbangkan kepada gejala sosial remaja. Namun kemodenan ini juga merupakan suatu peluang keemasan terhadap pendawah untuk mengguna pakai peluang dalam saluran dakwah. Pendekatan ini juga selaras dengan kemahuan sasaran dakwah yang perlu didakwah secara metode yang terkini mengikut kesesuaian perubahan zaman. Cabaran ini juga penting terhadap para pendakwah dalam mempersiapkan metode-metode dan isi dakwah yang akan cuba disampaikan kepada sasaran dakwah. Sebagai contohnya, dalam menyediakan keperluan pengkhutbah memerlukan LCD, komputer, dan saluran media yang lain sebagai usaha membantu memahamkan sasaran dakwah. Melalui saluran yang moden ini para pendakwah dapat mengasimilasikan kemodenan maklumat dalam arena dakwah dengan tujuan untuk menarik sasaran dakwah.