al-Imam al-Sayuti's (d.911H) position on al-maulud al-Nabawi and his critics on al-Fakihani (d.734H) / Ibtisam Abdullah Alharbi - Alharbi, Ibtisam Abdullah (2012)
Disertasi ini membincangkan mengenai sikap Imam al-Suyuti terhadap sambutan Maulid Nabi dan kritikan beliau terhadap pandangan Imam al-Fakihani, kemudian menganalisis pandangan beliau secara khusus, dimana Imam al-Suyuti datang jauh kemudian daripada Imam al-Fakihani. Dalam kajian ini penulis membahas perkembangan konsep Maulid Nabi dan latar belakang sejarahnya pada zaman Daulah al-Fatimiah dan perkembangannya sejak zaman Imam al-Fakihani dan Imam al-Suyuti. Dalam menganalisis fenomena ini, penulis menggunakan kaedah analisis perbandingan, iaitu membandingkan dalil-dalil mengenai hukum sambutan Maulid Nabi yang dikemukakan oleh Imam al-Suyuti dan Imam al-Fakihani, serta menganalisis situasi persekitaran pada zaman itu senta alasan-alasan Imam al-Suyuti ya bersikap menentang pandangan Imam al-Fakihani. Penulis telah menemukan beberapa hasil kajian dari usaha menganalisis situasi yang menyebabkan Imam al-Suyuti berbeza pandangan dengan Imam Taj al-Din al-Fakihani mengenai sambutan Maulid Nabi dan kritikan al-Suyuti terhadapnya. Penulis juga mencadangkan untuk membentuk suatu kursus dan institusi demi memperkenalkan watak peribadi Nabi s.a.w. dan mengingatkan kembali sikap keberanian beliau dalam pertempuran dan peperangan serta meneladani kehidupan beliau melalui usaha mencetak buku-buku sirah Nabi, mengadakan ceramah-ceramah dan seminar-seminar.