Social construction of knowledge in a problem-based learning setting / Tan Swee Chuan - Tan, Swee Chuan (2014)
Tujuan kajian ini ialah untuk (1) menyiasat proses pembinaan pengetahuan secara sosial dalam konteks PBL, (2) menyiasat impak unsur-unsur utama PBL dalam menyokong dan menghalang proses pembinaan pengetahuan secara sosial. Kajian ini menggunakan pendekatan kajian kes (Merriam, 2009) and menganalisa wacana tiga peserta PBL yang belajar dalam program sarjana di sebuah universiti awam. Melalui proses lelaran, model analisa interaksi Gunawardena et al., (1997) diubah suai (mIAM) untuk mengkaji datadata yang muncul dalam bentuk fasa-fasa interaksi proses pembinaan pengetahuan secara sosial. Kesemua enam fasa mIAM muncul dalam wacana antara peserta-peserta PBL. Ini menunjukkan bahawa pembinaan pengetahuan sacara sosial berlaku dan peserta-peserta tersebut telah mengalami satu pembelajaran konstruktivis yang mendalam. Pemeriksaan terperinci wacana PBL membawa pemahaman yang lebih mendalam tentang unsur-unsur PBL (Dolmans et al., 2005) yang menyokong atau menghalang pembinaan pengetahuan secara sosial. Kepentingan kajian ini terletak pada model analisis yang muncul iaitu mIAM. Fasa-fasa interaksi mIAM boleh digunakan untuk menyiasat proses and takat pembinaan pengetahuan sacara sosial. Ia juga boleh digunakan sebagai kerangka asas untuk pembimbing PBL untuk memajukan wacana PBL ke fasa-fasa yang lebih lanjut dalam pembinaan pengetahuan secara sosial.