Semangat patriotisme dalam kalangan atlet Sekolah Sukan Malaysia / Fauziah Mail - Fauziah, Mail (2015)
Perkataan patriotisme atau 'patriotes' dari Bahasa Greek bermakna „fellow countrymen‟ iaitu rakan senegara dan „patrice‟ daripada perkataan „pater‟ atau „father‟ yang bermakna „fatherland‟ atau „country‟ iaitu tanah air atau negara (Saifuddin, 2005). Patriotisme merupakan semangat mencintai, mencurah bakti dan mentaati tanah air (Norzanah, 2007). Patriotisme adalah semangat kesetianegaraan, kepatriotikan dan cinta akan negara (Abdullah & Ainon, 1994). Berdasarkan petikan tafsiran semangat patriotisme di atas, semangat ini berkait rapat dengan perasaan dan tingkah laku seseorang individu seperti cinta, sayang, taat, setia dan bangga terhadap bangsa dan negara. Tafsiran mengenai semangat patriotisme masyarakat di Malaysia juga mempunyai persamaan dengan masyarakat lain di seluruh dunia.