Petrogenesis dan geokimia batuan igneus jalur tengah semenanjung Malaysia / Mohd Rozi Umor - Umor, Mohd Rozi (2009)
Kajian pluton Jalur Tengah dijalankan dengan tumpuan kepada Kompleks Igneus Stong dan Kompleks Igneus Benom bertujuan untuk menentukan jenis-jenis batuan, petrografi dan kandungan mineral, cirian geokimia, pengelasan batuan dan proses petrogenesis yang berlaku dalam evolusi batuan. Integrasi maklumat-maklumat ini digunakan untuk mensintesiskan model intrusif batuan dan pembentukkannya. Kompleks Igneus Stong dibahagikan kepada Pluton Berangkat, Pluton Noring dan Pluton Kenerong. Ketiga-tiga pluton ini ditafsirkan berasal daripada magma induk yang sama berdasarkan tren geokimia dan pengelasan batuan. Ia dikelaskan sebagai batuan metalumina dengan minor peralumina, granit jenis-I dan terkelas sebagai siri shoshonit hingga kalk-alkali kaya-K dengan sekitaran tektonik selepas orogenik. Kompleks Igneus Benom pula terdiri daripada batuan siri alkali dan siri kalk-alkali. Tren geokimia dan usia radiometri dua siri batuan ini menunjukkan mereka berasal daripada dua punca magma yang berbeza. Batuan siri alkali terdiri daripada gabro-gabro alkali, piroksenit, diorit-diorit kuarza, sienit-sienit kuarza dan monzonit kuarza. Ia dikelaskan sebagai batuan metalumina, granit jenis-I, shoshonit dan mengandungi kandungan LILE yang tinggi, terutamanya Ba dan Sr. Batuan siri kalk-alkali terdiri daripada granit dan granodiorit berbutir kasar porfiritik hingga sederhana halus sama saiz butiran. Tafsiran petrogenesis menunjukkan Kompleks Stong berpunca daripada peleburan separa metabasalt hingga metatonalit dan diperkayakan oleh bahan mantel. Ia menghablur dan membentuk Pluton Berangkat yang mengalami semula peleburan separa membentuk Pluton Noring dan baki leburan kemudiannya membentuk Pluton Kenerong. Batuan siri alkali Kompleks Benom pula ditafsirkan terhasil daripada pencampuran magma bes (berkemungkinan bahan mantel) dengan magma asid yang terhasil daripada peleburan separa metabasalt. Kaitan batuan di lapangan dan cirian geokimia menunjukkan bahawa model tektonik secara patahan kerak “slab breakoff” adalah sesuai digunakan bagi menjelaskan proses petrogenesis Kompleks Benom. Batuan siri kalk-alkali berusia mutlak lebih tua berbanding siri alkali. Tren geokimia menunjukkan ia terhasil daripada peleburan separa metagranit dan metagreiwak. Oleh itu, ia menunjukkan pengelasan campuran antara granit jenis I dan jenis S.