Alam sekitar dalam novel-novel penulis Sarawak : analisis kritikan Eko / Maharam binti Mamat - Mamat, Maharam (2015)
Kajian ini menggunakan pendekatan Eko untuk menganalisis bagaimana penulis Sarawak menterjemahkan alam sekitar dalam karya berdasarkan isu-isu yang diangkat dalam novel mereka. Objektif kajian ini adalah untuk menganalisis bentuk persaingan antara spesies yang terdapat dalam novel, mengkaji punca berlaku kemerosotan mutu alam sekitar akibat pencemaran dalam karya, meneliti kesan guna tanah terhadap alam sekitar dan menganalisis gaya bahasa bagi menggambarkan unsur alam yang terdapat dalam novel Sarawak terpilih. Kajian ini menemukan bahawa novel yang dihasilkan berjaya menyelami bagaimana kemerosotan mutu alam sekitar akibat pencemaran berlaku, seterusnya mempersembahkan kesan guna tanah terhadap alam sekitar akibat pelbagai aktiviti manusia terhadap alam. Berdasarkan analisis, didapati terdapat kecenderungan pengarang untuk mengangkat elemen alam sekitar dalam karya dan cuba meningkatkan kesedaran pembaca tentang kepentingan alam melalui paparan kesan dan impak terhadap alam sekitar. Persaingan antara spesies diaplikasikan dalam novel berdasarkan persaingan interspesies dan intraspesies melibatkan penjajah, orang yang dijajah, masyarakat peribumi dan kepercayaan terhadap kuasa supernatural. Impak terhadap persekitaran berlaku disebabkan degradasi hutan secara tidak terkawal, kemerosotan mutu kehidupan akibat pencemaran, kemusnahan ekologi, dan warisan budaya akibat penenggelaman hutan untuk pembinaan empangan. Kesedaran tentang kepentingan cara hidup yang seimbang antara pembangunan material dan kesejahteraan hidup secara semulajadi di persekitaran yang sihat menyebabkan wujud kesedaran untuk mengaplikasikan pembangunan lestari, serta corak pembalakan dan pertanian mampan. Elemen alam sekitar yang digunakan melalui bahasa dan ekologi dikesan berdasarkan bagaimana pengarang mengimplementasikan lambang dan bahasa kiasan dalam novel. Penggunaan lambang melibatkan unsur alam abiotik dan biotik, manakala kiasan tentang alam dalam karya diungkapkan melalui penggunaan personifikasi, metafora dan simili dalam novel.