Konsep al-badi' dalam Bahasa Arab : analisis al-tibaq dalam al-Quran al-karim / Mohammed Jailani bin Hamzah - Hamzah, Mohammed Jailani (2013)
Kajian ilmiah ini bertujuan untuk mengenal pasti kedudukan al-ÙibÉq dalam al-Qur’Én al-KarÊm. Bagi mencapai objektif ini, penulis menumpukan perhatian kepada penghuraian secara umum mengenai al-Badi‟ yang merupakan induk kepada al-ÙibÉq seterusnya memberi fokus secara mendalam terhadap al-ÙibÉq dan pembahagiannya. Dalam meneruskan penyelidikan ini, dijalankan analisis al-ÙibÉq antara dua kata nama dalam keseluruhan al-Qur’Én. Penulis mendapati beberapa penemuan baru iaitu kewujudan dua, tiga dan empat al-ÙibÉq secara serentak dalam satu ayat. Penulis tidak menghadkan analisis ini dalam mana-mana surah kerana ia terletak secara bertaburan dalam al-Qur’Én dan memerlukan kajian dilaksanakan secara menyeluruh dan terperinci. Secara keseluruhannya, kajian ini dapat memberi gambaran yang jelas dan menjadi pemangkin kepada pangkalan data mengenai al-ÙibÉq serta menggarap bilangannya secara tepat dalam setiap surah. Hasil kajian perpustakaan ini secara tidak langsung membayangkan kepada kita bahawa pengulangan al-ÙibÉq pada sesetengah perkataan adalah bagi menguatkan ingatan Mukminin mengenai pertentangan makna yang nyata antara kebenaran dan kebathilan serta memastikan manusia tidak alpa terhadap kekuasaan dan keagungan Allah Ta‘ÉlÉ dalam penciptaan alam maya ini. Adalah diharapkan kajian ini dapat memberi kesedaran kepada umat manusia agar dapat mempelajari bidang pengajian Islam seiring dengan disiplin BadÊ‘ terutamanya aspek al-ÙibÉq supaya mereka mampu memahami proses pembelajaran secara tersurat dan tersirat serta berupaya menguasai penghayatan ilmu secara lebih mendalam.