Rational discovery of dengue type 2 non-competitive inhibitors / Heh Choon Han - Heh, Choon Han (2012)
Pelbagai kajian telah dijalankan dalam pembangunan terapeutik terhadap jangkitan dengue. Malah, kini, vaksin mahupun ejen anti-dengue yang berkesan masih belum ditemui. Dalam kajian ini, kami memberi tumpuan pada penemuan drug yang rasional terhadap ejen anti-dengue yang berpotensi dengan merujuk pada perencatan protease DEN-2 NS2B-NS3 yang tidak kompetitif. Sebuah model homologi, DH-1, untuk DEN-2 NS2B-NS3 (yang menggunakan kompleks protease West Nile Virus NS2B-NS3, 2FP7, sebagai rujukan) telah digunakan sebagai reseptor sasaran untuk reka bentuk tersebut. Pinostrobin, suatu flavanone, telah digunakan sebagai ligan piawai dalam kajian ini. Sejumlah 13,341 sebatian kecil, berstruktur yang mengandungi tulang belakang chalcone, flavanone and flavone, yang terdapat daripada pangkalan data yang bernama ZINC, telah digunakan untuk penyaringan maya. Keputusan penyaringan menghasilkan molekul yang mempunyai daya ikatan lebin kuat terhadap reseptor berbanding dengan ligan piawai. Cerakin perencatan terhadap aktiviti proteolitik DEN-2 NS2B-NS3 daripada sebatian terpilih yang berkedudukan tinggi dalam keputusan penyaringan menunjukkan perencatan lebin baik yang signifikan berbanding dengan ligan piawai, pinostrobin. Kesimpulannya, melalui cara rasional, kami telah berjaya menemui perencat yang berpotensi sebagai langkah pertama penemuan ejen anti-dengue. Sebatian 1 telah didapati menunjukkan aktiviti perencatan yang terbaik dengan Ki exp in vitro bernilai 69 ± 9 μM. Kami juga mencadangkan satu sebatian petunjuk atau farmakofor yang berpotensi untuk perencat tidak kompetitif terhadap protease DEN-2 NS2B-NS3.