Penentu corak perilaku di kalangan pengundi Melayu : kajian di kawasan Parlimen Campuran di Semenanjung Malaysia / Muhammad Asri bin Mohd Ali - Mohd Ali, Muhammad Asri (2013)
Kajian awal terhadap perilaku pengundi di Malaysia menunjukkan identifikasi parti atau identiti etnik dan undi yang diberikan kepada parti politik mempunyai hubungan yang signifikan dan corak pengundian adalah stabil. Kajian yang dilakukan pada penghujung dekad 1990an menunjukkan bahawa corak pengundian lama yang terikat dengan etnisiti berubah kepada pengundian berunsurkan pembangunan, Islam dan isu yang berkait dengan urus tadbir. Kajian ini memeriksa kesan perubahan daripada mobilisasi parti kepada mobilisasi literasi politik terhadap pembahagian atau kategori pengundi Melayu bandar di kawasan parlimen campuran. Modenisasi yang dialami masyarakat Melayu lebih lima dekad lalu, polisi pentadbiran Abdullah Hj. Ahmad Badawi, Perdana Menteri Malaysia yang kelima dan kemunculan media baru mengubah proses mobilisasi (daripada mobilisasi parti kepada mobilisasi literasi politik). Menggunakan data yang dikutip semasa kerja lapangan di dua kawasan parlimen campuran, iaitu di Ampang dan Selayang, pengkaji menunjukkan kepentingan corak mobilisasi alternatif (literasi politik) dengan menunjukkan perbezaan besar berlaku dalam konteks pemikiran politik, pilihan mengundi dan perubahan undi. Hasil kajian ini menunjukkan kategori pengundi Melayu di kawasan campuran boleh dibahagikan kepada empat kategori seperti berikut: 1) Pengundi Atas Pagar Berketerampilan (PAB), 2) Tidak Minat Politik (TMP), 3) Pengundi Partisan Berketerampilan (PPB), dan 4) Pengikut Setia Parti (PSP). PAB merupakan pengundi yang dimobilisasikan oleh literasi politik, mempunyai pendidikan tinggi, berkemahiran memahami dunia politik dan mengikuti perkembangan politik. PAB lebih cenderung menilai dan pengundi yang berketerampilan dalam menilai isu, khususnya dari dimensi kualiti hidup dan urus tadbir. Dalam masa yang sama, PAB menyumbang kepada peralihan corak pengundian, khususnya di kawasan bandar yang terdapat kawasan parlimen campuran. Peralihan corak pengundian tersebut menyumbang kepada proses kerenggangan politik yang sedang mengambil tempat dalam politik pilihan raya di Malaysia seperti dapat dilihat menerusi kegagalan Barisan Nasional (BN) mengekalkan penguasaan dua pertiga kerusi parlimen semasa Pilihan Raya Umum 2008.