Pembelajaran pendidikan agama Islam : kajian peranan Sekolah Dasar Islam Terpadu Al-Azhar, Jambi, Indonesia / Maksum Malim - Malim, Maksum (2013)
Matlamat utama kajian ini adalah untuk mengkaji peranan pendidikan agama Islam di Sekolah Dasar Islam Terpadu Al-Azhar Jambi. Pendidikan agama Islam di sekolah Rendah merupakan salah satu faktor yang sangat penting dalam pembentukan akhlak mulia dan keperibadian pelajar. Dalam pelaksanaan pendidikan agama Islam tersebut masih terdapat kelemahan-kelemahan yang mendorong kepada perlunya usaha penyempurnaan dilakukan secara terus menerus. Antaranya, kelemahan pada kandungan (subjek) pendidikan agama Islam termasuk bahan pendidikan akhlak yang lebih memfokuskan kepada pengayaan pengetahuan (kognitif) dan kurangnya pembentukan sikap (afektif) serta kelakuan (psikomotor). Faktor lain adalah kurangnya penglibatan para guru khususnya dalam matapelajaran tersebut dalam memberi motivasi kepada para pelajar untuk lebih mempraktikkan nilai-nilai yang dianjurkan dalam matapelajaran pendidikan agama Islam dalam kehidupan sehari-hari. Selain itu, ia juga disebabkan oleh kelemahan guru dari segi pengembangan pendekatan dan metode yang lebih variasi dalam pengajaran. Begitu juga kurangnya aspek latihan dan pengembangan diri guru dan peranannya dalam pendidikan. Ini ditambah dengan faktor kelemahan dari pihak ibu bapa pelajar. Kajian ini menggunakan kaedah penyelidikan kualitatif yang bersifat deskriptif analitikal dengan menerapkan metode lapangan. Metode pengumpulan data yang digunakan dalam kajian adalah metode observasi dan wawancara (temu bual) yang dilakukan ke atas pengetua sekolah (kepala sekolah), guru-guru, para pegawai dan para pelajar sekolah tersebut bagi mendapatkan maklumat tentang Sekolah Dasar Islam Terpadu Al-Azhar. Di samping itu, penyelidikan ini menggunakan data dalam bentuk dokumentasi bagi mengetahui maklumat Sekolah Dasar Islam Terpadu Al-Azhar Jambi. Analisis terhadap data-data tersebut dilakukan berterusan. Proses pengumpulan data dan proses analisis juga dilakukan sehingga maklumat dapat dikumpul dan dianalisis sepenuhnya yang dikenali sebagai on going analysis. Data yang telah dikumpulkan dihurai menjadi bahagian-bahagian yang penting yang relevan dengan topik kajian. Seterusnya, data-data yang telah dianalisis, dikembangkan serta diverifikasi dalam bentuk huraian yang bersifat naratif. Hasil kajian mendapati bahawa peranan pendidikan agama Islam di Sekolah Dasar adalah penting dalam usaha untuk menyiapkan modal insan yang berakhlak mulia. Sekolah Dasar Islam Terpadu Al-Azhar Kota Jambi merupakan lembaga pendidikan Islam yang bersepadu dalam menawarkan kurikulum yang diadaptasi berasaskan inovasi. Dalam pendidikan ia bertujuan untuk menghasilkan output modal insan yang memiliki asas pengetahuan agama Islam di samping menguasai dasar-dasar pengetahuan ilmu umum. Kesepaduan tersebut telah menghilangkan istilah dikotomi (sempit) dalam ilmu pengetahuan yang telah sekian lama terkesan dalam minda para pelajar. Ia adalah hasil usaha yang dilakukan daripada penggabungan usaha oleh dua jabatan kerajaan iaitu Kementerian Pendidikan Nasional Republik Indonesia dan Kementerian Agama Republik Indonesia. Usaha bagi mencerdaskan para pelajar secara kaffah adalah merupakan tujuan Sekolah Dasar Islam Terpadu Al-Azhar yang telah melaksanakan proses pembelajaran dengan mengutamakan tiga aspek utama, iaitu: [Pertama]; Kecerdasan Kognitif (IQ), [Kedua]: Emosi (EQ) dan [Ketiga]: Spiritual (kerohanian). Sekolah Dasar Islam Terpadu Al-Azhar hadir dengan menggabungkan ketiga-tiga aspek tersebut bagi melahirkan pelajar yang berkualiti dan mampu menghadapi cabaran semasa.