Pengaruh kompetensi kecerdasan emosi terhadap tingkah laku kepimpinan transformasi gerakan Koperasi Sekolah di negeri Selangor / Nik Rashid bin Ismail - Ismail, Nik Rashid (2013)
Kajian ini bertujuan untuk meneliti pengaruh kompetensi kecerdasan emosi terhadap tingkah laku kepemimpinan transformasi pemimpin gerakan koperasi sekolah dan meninjau hubungan antara faktor-faktor demografi (jantina, umur dan pengalaman pentadbiran) dengan kompetensi kecerdasan emosi dan tingkah laku kepemimpinan transformasi. Kajian ini juga, melihat sama ada wujud perbezaan tahap kompetensi kecerdasan emosi dan tingkah laku kepemimpinan transformasi dalam kalangan pemimpin gerakan koperasi sekolah di setiap kategori koperasi sekolah di negeri Selangor (koperasi sekolah menengah bandar, koperasi sekolah menengah luar bandar, koperasi sekolah menengah berasrama dan koperasi sekolah menengah agama). Seterusnya, meninjau bagaimana komponen-komponen kompetensi kecerdasan emosi dalam meramalkan tingkah laku kepemimpinan transformasi pemimpin gerakan koperasi sekolah. Kaedah tinjauan dan borang soal selidik digunakan sebagai instrumen dalam proses pengumpulan data kajian. Sejumlah 304 orang pemimpin koperasi sekolah dipilih sebagai sampel kajian. la terdiri daripada 80 orang pemimpin koperasi sekolah menengah bandar, 77 orang pemimpin koperasi sekolah menengah luar bandar, 72 orang pemimpin koperasi sekolah menengah berasrama dan 75 orang pemimpin koperasi sekolah menengah agama. Data kajian dianalisis dengan menggunakan ujian Korelasi Spearman Rho, Ujian Mann-Whitney U, Ujian Kruskal-wallis H, Analisis Regressi Pelbagai dan Analisis SEM (Structural Equation Modeling). Hasil kajian menunjukkan bahawa kompetensi kecerdasan emosi mempunyai hubungan yang signifikan dengan tingkah laku kepemimpinan transformasi pemimpin gerakan koperasi sekolah. Hasil kajian juga menunjukkan bahawa wujud perbezaan yang signifikan dari segi umur dan ianya mempengaruhi kompetensi kecerdasan emosi dan tingkah laku kepemimpinan transformasi pemimpin koperasi sekolah. Namun begitu, tidak wujud perbezaan dari segi jantina dan pengalaman pentadbiran. Hasil analisis regresi pelbagai menunjukkan bahawa komponen–komponen seperti pengurusan diri, pengurusan perhubungan dan kesedaran sosial mempengaruhi tingkah laku kepemimpinan transformasi pemimpin gerakan koperasi sekolah. Keputusan kajian juga menunjukkan bahawa sub-komponen kesedaran organisasi dan sub-komponen kepemimpinan berinspirasi secara signifikan mempengaruhi dimensi mencetus motivasi pemimpin koperasi. Secara keseluruhannya, hasil kajian ini memberi implikasi bahawa kompetensi kecerdasan emosi pemimpin mempengaruhi tingkah laku kepemimpinan transformasi pemimpin gerakan koperasi sekolah.