Keberkesanan teknik Al-Baghdadi dalam pembelajaran Al-Quran di Malaysia / Muhamad Anuar bin Basir - Muhamad Anuar, Basir (2013)
Disertasi ini bertujuan untuk mengenalpasti keberkesanan penggunaan Teknik al-Baghdadi dalam pembelajaran al-Quran serta mengkaji keberkesanan sistem SAS (Struktur, Analisis, dan Sintesis) yang terbukti berkesan dalam pembelajaran al-Quran. Disertasi ini juga akan menekankan kepentingan mempelajari al-Quran dan merumuskan kesesuaian Teknik al- Baghdadi dengan tempoh pembelajaran di IPT Malaysia. Metodologi kajian ini, adalah bersifat deskriptif tinjauan melalui pendekatan kajian kes. Kajian deskriptif bermatlamatkan tinjauan dengan menggunakan instrumen soal selidik, ujian lisan, pemerhatian dan temubual di samping kajian perpustakaan dan dokumentasi untuk mengumpul data.. Analisis data menunjukkan bahawa responden mempunyai potensi cepat belajar dalam pembelajaran al-Quran. Keputusan ujian lisan menunjukkan tahap penguasaan pelajar amat memberangsangkan. Di akhirnya disertasi ini, penulis membuat rumusan dan cadangan berdasarkan dapatan kajian dengan tempoh pembelajaran dan teknik pengajaran yang membantu merangsang pencapaian pelajar.