Tahap pengetahuan sedia ada pelajar tentang kata pinjaman Arab dan hubungannya dengan pencapaian Bahasa Arab / Nazirah Binti Radin Salim - Nazirah, Radin Salim (2013)
Kajian ini meninjau tahap pengetahuan sedia ada tentang kata pinjaman Arab dalam kalangan pelajar Tingkatan Empat. Kajian ini juga melihat sejauhmana hubungan faktor luaran dan faktor dalaman dengan pengetahuan sedia ada tentang kata pinjaman Arab di samping melihat sejauh mana hubungan antara pengetahuan sedia ada tersebut dengan pencapaian bahasa Arab semasa Peperiksaan Menengah Rendah (PMR). Sampel kajian terdiri daripada 150 orang pelajar Tingkatan Empat dari tiga buah sekolah yang berbeza kategori iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA), Kelas Aliran Agama (KAA) dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK). Kajian ini menggunakan satu set borang soal selidik dan satu set borang Ujian Diagnostik Pengetahuan Sedia Ada Tentang Kata Pinjaman Arab. Data dikumpul dan dianalisis dengan menggunakan Statistical Package for Social Science (SPSS versi 20) bagi memperolehi min, median dan mod. Sementara ANOVA, ujian-t, Pearson R dan Spearman-rho digunakan untuk melihat perbezaan dan kolerasi antara tahap pengetahuan sedia ada tentang kata pinjaman Arab dengan pembolehubah-pembolehubah. Hasil kajian mendapati skor keseluruhan tahap pengetahuan sedia ada pelajar tentang kata pinjaman Arab berada pada tahap yang baik. Kajian juga mendapati faktor luaran dari segi jantina dan pengalaman tidak mempengaruhi tahap pengetahuan sedia ada tentang kata pinjaman Arab. Sebaliknya pengetahuan sedia ada tersebut mempunyai pengaruh yang tinggi terhadap beberapa faktor dalaman (p<0.05). Analisis ujian-t menunjukkan terdapat perbezaan dalam skor ujian diagnostik antara pelajar yang mendapat pencapaian bahasa Arab PMR yang baik dengan pelajar yang mendapat pencapaian yang lemah. Analisis kolerasi Spearman-rho pula menunjukkan terdapat hubungan yang positif antara tahap pengetahuan sedia ada tentang kata pinjaman Arab dengan pencapaian bahasa Arab PMR (p<0.05). Implikasi dan cadangan turut dikemukakan bagi memberi input yang bermanfaat kepada guru dan pihak-pihak yang terlibat.