Aplikasi nahu dalam komunikasi Bahasa Arab / Awaluddin - Awaluddin, - (2013)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis kategori aplikasi nahu dalam komunikasi bahasa Arab, mengkaji jenis-jenis kesilapan aplikasi nahu dan menganalisis masalah-masalah aplikasi nahu dalam komunikasi bahasa Arab dalam kalangan pelajar-pelajar PMAA. Dapatan kajian menunjukkan bahawa pelajar-pelajar PMAA telah mengaplikasikan kaedah-kaedah nahu dalam komunikasi bahasa Arab dari aspek pengaplikasian kata kerja suruhan dan kata kerja larangan, pengaplikasian partikel jarr, pengaplikasian sistem bilangan bahasa Arab, pengaplikasian kata mudhakkar dan mu’annath, pengaplikasian kata kerja kala kini dan kata kerja kala lampau, pengaplikasian kata tunggal, kata keduaan dan kata jamak dalam komunikasi seharian. Manakala dari aspek kesilapan nahu dalam komunikasi bahasa Arab adalah tiada keselarian dalam pengaplikasian kata mudhakkar dan mu’annath, tiada keselarian dalam pengaplikasian kata tunggal, kata keduaan dan kata jamak, serta kesilapan dalam pengaplikasian kata kerja kala lampau, kata kerja kala kini dan kata kerja suruhan. Sementara masalah-masalah aplikasi nahu dalam komunikasi bahasa Arab meliputi kompleksiti kaedah-kaedah nahu bahasa Arab, kurangnya minat sebahagian pelajar dalam berkomunikasi bahasa Arab dan kurangnya prasarana yang menyokong komunikasi bahasa Arab. Dapatan kajian ini amat berguna kepada guru-guru dan pencinta bahasa Arab dalam meningkatkan keupayaan pelajar-pelajar untuk mengaplikasikan kaedah-kaedah nahu dalam komunikasi bahasa Arab seharian.