Dasar sekuriti makanan di Malaysia dari tahun 1984-2008 : kajian dari perspektif ekonomi Islam / Noorfazreen binti Mohd Aris - Mohd Aris, Noorfazreen (2012)
Makanan merupakan keperluan asas utama bagi setiap manusia. Tanpa makanan manusia tidak dapat meneruskan hidup kerana makanan membekalkan nutrien dan tenaga. Manusia perlu mengambil makanan yang mencukupi, berkhasiat serta halal seperti mana yang dianjurkan oleh Islam bagi menjalani kehidupan. Isu kekurangan bekalan makanan yang berlaku di negara-negara Islam memberi cabaran yang besar dalam menjamin bekalan makanan yang mencukupi kepada sesebuah negara. Isu tersebut telah menyedarkan tentang pentingnya sekuriti makanan kepada sesebuah negara. Sekuriti makanan bermakna semua orang pada setiap masa boleh memperoleh makanan yang mencukupi untuk meneruskan hidup yang sihat dan aktif. Malaysia telah mengambil langkah dengan menggubal dasar-dasar yang berkaitan pertanian negara bagi meningkatkan pengeluaran bekalan makanan. Terdapat tiga dimensi sekuriti makanan iaitu pengeluaran, penawaran dan penggunaan. Malaysia telah mengambil inisiatif untuk memastikan keselamatan makanan dengan menggubal dasar dan polisi yang khusus berkenaan sektor pertanian sebagai sumber bekalan makanan. Dasar-dasar tersebut adalah Dasar Pertanian Negara Pertama (DPN1), Dasar Pertanian Negara Kedua (DPN2), Dasar Pertanian Negara Ketiga (DPN3) dan Dasar Jaminan Bekalan Makanan (DJBM). Dasar-dasar ini telah bermula sejak dari tahun 1984 hingga 2010. Kajian ini telah menumpukan kepada pelaksanaan dasar-dasar tersebut dan membincangkannya dari perspektif ekonomi Islam. Bagi mencapai objektif kajian ini, penulis menggunakan metode pengumpulan data yang terdiri dari kajian perpustakaan dan temu bual. Seterusnya, data tersebut dianalisis menggunakan metod induktif, deduktif dan komparatif. Hasil kajian mendapati dasar sekuriti makanan yang telah dijalankan menepati kehendak Islam kerana Malaysia telah menjadi Pusat Hub Halal Makanan Dunia bagi meningkatkan pengeluaran makanan halal. Dasar Sekuriti Makanan yang dilaksanakan adalah untuk menjaga lima perkara maqasid al-syari‘ah yang ada dalam Islam. Bagi prestasi pengeluaran makanan sepanjang tempoh DPN1 sehingga DPN3, menunjukkan jumlah pengeluaran padi telah meningkat sebanyak 1,953 tan pada tahun 1985 kepada 2,464 tan pada tahun 2010. Tetapi walau bagaimanapun, kadar sara diri beras adalah berada pada tahap penurunan iaitu dalam lingkungan dari 85% hingga 70% berikutan pertambahan pengeluaran yang tidak selari dengan pertambahan penduduk. Manakala, buah-buahan dan sayur-sayuran pula telah meningkat pada kadar yang sederhana dan kadangkala ia rendah kerana sektor kecil ini sangat berisiko dengan cuaca yang menyebabkan pengeluarannya berkurangan. Oleh itu, tahap sara diri sayur-sayuran dan buah-buahan dari 1985 hingga 2005 adalah antara 85% hingga 98%. Jumlah peratusan ini menunjukkan tahap sara diri untuk kedua-dua tanaman ini adalah sangat baik bagi memenuhi keperluan penggunaan tempatan dalam tempoh tersebut. Di akhir kajian ini, penulis turut mengutarakan saranan dan cadangan untuk dimanfaatkan oleh organisasi-organisasi yang terlibat.