Gerakan dakwah di Kota Kinabalu : kajian terhadap Pertubuhan Islam Seluruh Sabah (USIA) / Suzanah binti Nilam - Nilam, Suzanah (2012)
Disertasi ini memberikan tumpuan kepada usaha yang dilakukan oleh Pertubuhan Islam Seluruh Sabah iaitu USIA dalam mengerakkan dakwah Islamiah. Usaha yang dilakukan memfokuskan kepada strategi yang digunakan dan diadaptasikan menerusi program dakwah yang dijalankan. Selain strategi dan program dakwah, cabaran dakwah juga menjadi tumpuan dalam kajian ini. Kajian yang dilakukan ini merupakan kajian lapangan dan perpustakaan. Pengkaji menggunakan metod historis, metod dokumentasi serta metod wawancara dalam proses pengumpulan data. Manakala metod induktif, metod deduktif dan metod komparatif digunakan dalam proses menganalisa data. Melalui kajian ini, pengkaji mengenal pasti program yang dijalankan oleh USIA disamping mengetahui strategi dakwah yang digunapakai serta mengesan cabaran dakwah yang dihadapi oleh USIA. Penemuan utama kajian ini mendapati bahawa strategi dakwah yang digunapakai dalam melaksanakan dakwah USIA perlu dipertingkatkan dan perlu lebih kreatif serta inovatif sesuai dengan keperluan sasaran dakwah di Sabah yang terdiri daripada pelbagai suku kaum serta adat resam dan budaya. Selain itu, hasil kajian juga mendapati bahawa corak program yang dijalankan oleh USIA yang merangkumi Bahagian Dakwah, Bahagian Wanita dan Bahagian Belia adalah sama sahaja. Dalam aspek ini, USIA perlu lebih kreatif dalam mempelbagaikan bentuk dan corak program mengikut tuntutan dan status sasaran dakwah. Bukan itu sahaja, kajian juga mendapati bahawa USIA menghadapi cabaran yang begitu besar dalam usaha menjalankan proses dakwah di Sabah. Untuk itu, saranan dan cadangan telah dikemukakan dalam kajian ini bagi memberikan ruang kepada pihak USIA untuk menelitinya.