Prinsip takaful dalam Al-Kutub Al-Sittah : takhrij dan analisis hukum / Solahuddin Abdul Rahman - Abdul Rahman, Solahuddin (2009)
Kajian ini adalah satu penyelidikan yang dijalankan untuk mengenalpasti penggunaan hadith yang berkaitan dengan Takaful daripada aspek takhrij dan analisis hukum. Dalam kajian ini, terdapat 31 hadith yang berkaitan dengan Takaful melalui riwayat yang berbeza dalam kitab al-Sunan al-Sittah. Kajian ini mendapati 18 teks hadith sahih yang diriwayatkan oleh al-Bukhari, 20 teks daripada riwayat Muslim, 15 teks daripada riwayat Abu Dawud, 16 teks daripada riwayat al-Tirmidhi, 15 teks daripada riwayat al-Nasa’i dan 7 teks daripada riwayat Ibn Majah. Turut dimuatkan 2 teks hadith hasan dan 3 teks hadith da`if. Analisis hukum hadith Takaful dibuat berdasarkan shuruh hadith melalui beberapa buah kitab yang muktabar termasuk juga kitab-kitab fiqh daripada pelbagai mazhab. Hasil kajian ini mendapati bahawa Takaful dipilih berdasarkan dua prinsip utama iaitu Prinsip Jaminan dan Prinsip Kebajikan. Kedua-dua prinsip tersebut merupakan asas bagi perlaksanaan Takaful.