Sumbangan Abdul Ra'uf Al-Singkili dalam bidang hadith : analisis teks pilihan al-mawó‘iú al-badô‘ah / Elit Ave Hidayatullah - Hidayatullah, Elit Ave (2010)
Kajian ini bertajuk “Sumbangan Abd Al-Ra’uf Al-Singkili dalam Bidang Hadith; Analisis Teks Pilihan al-MawÉ‘iÐ al-BadÊ’ah”. Satu kajian yang dilakukan pada salah satu dari dua karya al-Singkili dalam bidang hadith yang bertajuk “MawÉ‘iÐ al-BadÊ’”. Kajian ini mengandungi 6 bab iaitu, bab pertama, pendahuluan. Bab kedua huraian Biografi Abdul Ra’uf Al-Singkili (1615-1693). Bab ketiga pengenalan MawÉ‘iÐ al-BadÊ’. Bab keempat analisis metode penyusunan karya dan penulisan hadith. Bab kelima, edisi kritikal teks jawi pilihan MawÉ‘iÐ al-BadÊ’. Dan pada bab keenam penutup. Kajian ini dilakukan dengan menggunakan metode analisis historis dan metode filologi. Metode analisis historis diaplikasikan guna mengetahui sumbangan Al-Singkili dalam bidang hadith. Manakala metode filologi diaplikasikan guna mengetahui hakikat karya MawÉ‘iÐ al-BadÊ’, metodologi penyusunannya dan penulisan hadithnya juga menyusun edisi kritikal teks jawi pilihan MawÉ‘iÐ al-BadÊ’. Dari dua kajian tersebut dijumpai bahwa Al-Singkili telah memberikan sumbangan yang besar dalam bidang hadith riwayah. Ianya Nampak pada pandangannya terhadap hadith dan penghasilan karya hadith. Diantara karyanya dalam bidang ini adalah MawÉ‘iÐ al-BadÊ’ yang disusun menyerupai karya targhÊb wa tarhÊb.