Analisis aplikasi murabahah di Pegadaian Syariah Dewi Sartika, Jakarta, Indonesia / Didik Jatmiko - Jatmiko, Didik (2013)

(untitled)
Pada masa sekarang, ramai masyarakat berminat terhadap pemilikan emas untuk dijadikan alat pelaburan. Maka itu, institusi Pegadaian Syariah Dewi Sartika Jakarta mengadakan suatu produk penjualan emas dengan menggunakan akad murÉbaÍah yang mana pelunasannya dilakukan secara ansuran. Produk tersebut dikenali dengan MULIA (Murabahah Emas Logam Mulia Investasi Abadi). Perbincangan saat ini adalah bagaimana hukum emas yang dibeli secara tidak tunai, manakala menurut hadith Nabi saw emas tergolong kepada barang ribawi. Oleh sebab itu, Penulis mengadakan kajian tentang aplikasi murÉbaÍah di Pegadaian Syariah Dewi Sartika Jakarta. Kajian ini dilakukan untuk mendapatkan tiga objektif, iaitu; mengkaji akad murÉbaÍah dalam transaksi emas menurut fiqh muamalah, menjelaskan praktik murÉbaÍah emas di Pegadaian Syariah Dewi Sartika serta menganalisis sama ada praktik tersebut selaras dengan prinsip syariah. Kajian ini dilakukan menggunakan kaedah pengumpulan data dengan cara observasi, temubual dan data pustaka yang kemudian dianalisis menggunakan kaedah induktif dan deduktif. Setelah dilakukan kajian maka didapati bahawa murÉbaÍah merupakan salah satu akad jual beli yang diharuskan menurut syarak selama syarat dan rukunnya terpenuhi. Manakala MurÉbaÍah emas yang dilaksanakan di Pegadaian Syariah Dewi Sartika belum sepenuhnya sesuai dengan prinsip-prinsip Syariah kerana ianya masih mengandungi unsur riba. Margin yang ditentukan dalam akad murÉbaÍah tersebut mengikut kepada pendapat Imam Maliki, iaitu mengira margin dengan bersandar kepada kos pembuatan objek sahaja. Adapun fatwa DSN-MUI yang membolehkan jual beli emas secara tidak tunai, maka ianya hanya munasabah untuk jual beli emas perhiasan sahaja.