Sumbangan wakaf tanah produktif terhadap peningkatan sosio ekonomi masyarakat Islam di Medan Sumatera Utara / Mukhlis - ., Mukhlis (2013)
Kajian ini mengkaji tentang sumbangan wakaf tanah produktif di Bandar Medan, Sumatera Utara Indonesia, dengan menggunakan data primer dan data skunder. Data primer dihasilkan dari soal selidik dengan populasi adalah masyarakat kota Medan, yang menerima pemanfaatan tanah wakaf produktif. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa pemanfaatan wakaf tanah produktif diperuntukkan; Pertama, kepada masyarakat yang sangat memerlukan dana untuk keperluan kehidupan sehari-hari. Kedua, memberikan pendidikan kepada anak-anak baik yang putus sekolah mahupun dalam kalangan orang miskin di persekitaran Bandar. Ketiga, perkhidmatan kesihatan percuma bagi masyarakat yang miskin. Hasil kajian ini sesuai dengan penjelasan hukum Islam bahawa wakaf merupakan bahagian dari sistem ekonomi yang dapat menyokong dan mengembangkan harta serta dapat mengangkat kebajikan dan martabat serta nilai-nilai manusia dari keterbelakangan, kebodohan, kefakiran dan kemiskinan. Matlamat yang hendak dicapai dalam kajian ini bahawa pemberdayaan dan pemanfaatan tanah wakaf produktif menjadi berterusan sehingga dikelola dengan baik dan menjadi salah satu sistem kewangan dalam ekonomi umat Islam. Persoalan umat Islam dalam masalah kewangan dapat terjawab.