The ownership of water services company in Indonesia : an Islamic economic perspective / Abdul Malik Badeges - Badeges, Abdul Malik (2013)
Air merupakan salah satu unsur yang paling penting yang perlu dirawat dengan cara yang betul. Rangkaian Air telah ditubuhkan untuk memudahkan kehidupan rakyat yang menjadi kebimbangan besar sebagai hak asas manusia. Berikutan gelombang sejarah jualan aset milik negara di seluruh dunia, penswastaan masih antara keutamaan dan mempunyai satu fenomena global. Disebabkan keadaan semasa, pemilikan syarikat perkhidmatan air Jakarta yang dikenali sebagai PDAM Jaya telah dipindahkan pada tahun 1997 daripada agensi kerajaan kepada pihak pengurusan sektor swasta, ia telah diswastakan selama 16 tahun dengan tujuan untuk pengurusan yang lebih baik dan beberapa penambahbaikan. Satu lagi isu lain sejak perkhidmatan air telah diswastakan ialah kenaikan bil air yang telah semakin meningkat di Indonesia. PDAM Jaya bekerjasama dengan syarikat-syarikat swasta, Lyonnaise dan Thames, yang menyediakan perkhidmatan kepada orang ramai. Pemilikan itu dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan Indonesia tetapi mengikut peraturan, pemilikan persendirian dalam setiap syarikat boleh memiliki 95% dan lain-lain 5% ini adalah milik kerajaan. Kajian ini akan menganalisis sumber-sumber yang adalah dari jurnal, kertas penyelidikan, kajian sebelum ini dan bahan-bahan rujukan lain. Selain itu, beberapa kaedah telah digunakan untuk mengumpul data yang berkaitan dengan kajian ini. Ini adalah kaedah kualitatif seperti dokumen dan sejarah, dan temu bual. Kajian ini bertujuan untuk menggambarkan perkhidmatan air penswastaan sebagai salah satu daripada dasar-dasar ekonomi di Indonesia dan sebagai masalah ekonomi. Kajian ini juga cuba untuk menggambarkan pemilikan perkhidmatan air berdasarkan ajaran Islam. Akhirnya, ia akan memberi tumpuan kepada penswastaan air dan pemilikan perkhidmatan air sebagai prinsip ekonomi Islam.