Unsur-unsur Islam dalam drama TV bersiri : kajian terhadap drama Nur Kasih / Nabilah binti Mohd Razif - Mohd Razif, Nabilah (2012)
Kajian ini cuba mendedahkan bagaimana industri drama mampu menjadi salah satu daripada mekanisme terpenting dalam mengangkat martabat Islam selain menyedarkan masyarakat tentang kepentingan drama yang berfungsi sebagai salah satu medium penting penyebaran Islam di Malaysia serta membentuk masyarakat Islam menjadi masyarakat berintegriti. Bidang ini dipilih sebagai subjek kajian kerana ia merupakan aktiviti yang bersifat dinamik yang boleh menjadi medan memberi dan menerima ilmu di samping dagang dan juga merupakan satu industri yang menggabungkan elemen-elemen seni yang pelbagai dalam menambat hati manusi yang sedia maklum bahawa manusia mencintai seni secara fitrahnya. Drama pada masa kini sangat besar pengaruhnya kepada masyarakat dan mesej yang cuba disampaikan melalui wasilah ini sangat terkesan kepada masyarakat. Maka masyarakat boleh melihat pada masa kini terdapat banyak drama yang menyelitkan unsur-unsur Islam di dalam perjalanan ceritanya yang boleh dijadikan panduan dan teladan dalam hidup. Sebagai satu usaha pengukuhan, penyebaran dan perkembangan tamadun dan agama Islam, drama dapat menyumbang kepada pemantapan cara sebaran ajaran agama dan ilmu serta integriti masyarakat. Berdasarkan fungsinya yang besar itu, seharusnya bidang drama menjadi pemangkin ke arah pemupukan penghayatan Islam daripada keseluruhan sudut kehidupan manusia supaya setiap cabang urusan kehidupan di dunia ini dilandasi ajaran Islam sebenar. Penulis telah memilih drama Nur Kasih sebagai subjek kajian kerana drama itu memiliki keistimewaan dan keunikan tersendiri sehingga menjadi fenomena dalam masyarakat pada tahun 2009 dan 2010. Daripada segi metodologi, kajian ini menerapkan aplikasi metode pengumpulan data yang merangkumi penyelidikan perpustakaan dan penyelidikan analisis teks. Selain itu penulis juga menggunakan metode analisis data dengan mengaplikasikan metode induktif, metode deduktif serta metode komparatif. Hasilnya, kajian ini penulis bahagikan kepada tiga aspek besar yang merangkumi aspek pengisian, aspek uslub/gaya persembahan dan aspek sinematografi yang mana penulis mendapati bahawa drama yang terpilih ini sememangnya padat dan sarat dengan unsur-unsur Islam sehingga penulis dapat membahagikan unsur-unsur Islam tersebut kepada beberapa bahagian daripada skop kehidupan manusia sebagai seorang muslim iaitu skop akidah, skop ibadah dan skop akhlak. Malah di dalam setiapnya terbahagi pula kepada bahagian-bahagian kecil yang lain. Menerusi kajian ini juga, didapati bahawa drama juga telah berperanan dalam memperlihatkan kesyumulan Islam serta membetulkan kembali tanggapan yang menyatakan sistem Islam tidak releven digunakan pada zaman langit terbuka ini.