Konsep sejarah menurut Syed Muhammad Naquib Al-Attas : kajian terhadap karya-karya terpilih / Siti Nor Aisyah binti Ngadiran - Ngadiran, Siti Nor Aisyah (2012)
Kajian ini dilakukan bagi menganalisis dengan lebih mendalam dan menyeluruh mengenai konsep sejarah daripada pandangan Syed Muhammad Naquib al-Attas. Kajian ini telah dikhususkan kepada karya-karya terpilih beliau yang melibatkan sebanyak 15 buah karya secara keseluruhan. Fokus utama kajian ini iaitu konsep sejarah adalah merupakan suatu kajian pemikiran atau kerangka falsafah al-Attas mengenai pandangan beliau tentang sejarah. Oleh itu, ia mestilah merangkumi subjek-subjek tertentu yang membentuk kerangka pemikiran tersebut seperti definisi, objektif, sumber, prinsip, dan metodologi tertentu yang digunakan oleh al-Attas dalam kajian serta penulisan sejarahnya. Manakala al-Attas pula dipilih sebagai subjek kajian berdasarkan keautoritian beliau dalam bidang falsafah dan sumbangan beliau dalam bidang kajian sejarah Islam di alam Melayu. Ini kerana kedua-dua bidang iaitu falsafah dan sejarah itu adalah saling berkaitan dan kedua-duanya diperlukan bagi kajian mengenai konsep sejarah ini. Selain itu, kajian ini yang juga merupakan kajian kualitatif telah menggunakan metode-metode tertentu iaitu metode perpustakaan dan temubual. Maka berdasarkan hasil dapatan kajian, telah membuktikan betapa besar sumbangan beliau dalam bidang kajian sejarah Islam di alam Melayu termasuklah dalam mengemukakan teori-teori dan kaedah-kaedah tertentu sehingga mencetuskan pelbagai perbincangan di kalangan sarjana luar dan juga tempatan. Begitu juga dengan idea perubahan pemikiran yang dicetuskan beliau iaitu daripada pandangan alam (worldview) Barat kepada pandangan alam Islam (Islamisasi). Ini kerana falsafah atau pemikiran seseorang yang berasaskan kepada pandangan alam (worldview) itulah yang merupakan penentu bagi hasil dapatan kajian seseorang. Maka berdasarkan kritikan-kritikan beliau khususnya terhadap kaedah kajian sejarah orientalis telah membawa beliau kepada kaedah kajian berteraskan konsep sejarah Islam yang sebenar sebagaimana yang pernah diasaskan oleh para tokoh sejarah Islam terdahulu seperti Ibn Khaldun, al-Tabari, al-Mas’udi dan lain-lain.