Pendekatan hermeneutik : kajian terhadap pemikiran Muhammad Syahrur dalam buku al-Kitab wa al-Qur'an Qira'ah Muasirah / Ahmad Zaki Mubarok - Mubarok, Ahmad Zaki (2010)
Hermeneutik adalah kata yang diambil dari istilah Yunani Hermeneuein berasal dari bahasa Greek Hermeneutikos yang mengandungi tiga dasar makna; mengungkapkan, menjelaskan dan menterjemahkan. Apabila ia mula di gunakan terhadap kajian al-Quran pada abad ke 19 M. oleh para sarjana Muslim, hal tersebut masih banyak mendatangkan polemik. Kajian ini bertujuan mendedahkan pendekatan hermeneutik dari pemikiran tokoh di timur tengah, iaitu Muhammad Syahrur dalam buku beliau al-Kitab wa al-Qur’an Qira’ah Mu‘asirah serta menjelaskan kedudukan hermeneutik sebagai salah satu teori tafsir. Kajian ini mengandungi empat bab, pada bab pertama menjelaskan mengenai pengenalan, bab kedua menjelaskan mengenai hermeneutik dan kedudukannya sebagai teori tafsir, bab ketiga menerangkan biografi Muhammad Syahrur dan pengenalan terhadap karya-karya beliau, bab keempat analisis terhadap pemikiran Muhammad Syahrur dalam buku al-Kitab wa al-Qur’an Qira’ah Mu‘asirah dan bab kelima kesimpulan dan saran cadangan. Data kajian ini diperoleh daripada sumber perpustakaan, iaitu rujukan-rujukan yang berhubung kait dengan teori hermeneutik dan pemikiran Muhammad Syahrur dalam buku tersebut. Selain daripada itu, data kajian juga diperoleh melalui temu bual yang dilakukan dengan beliau. Hasil daripada kajian yang dilakukan menunjukkan bahawa pemikiran Muhammad Syahrur dalam buku tersebut selaras dengan pendekatan hermeneutik yang berkaitan dengan linguistik. Daripada kajian dan pendedahan linguistik yang dijelaskan oleh beliau, jelas menunjukkan bahawa beliau menafikan sinonim dalam bahasa al-Quran. Beliau memulakan pemikirannya yang mengaplikasikan pemahaman kontemporari terhadap ayat-ayat al-Quran dan membawakan kesan terhadap hukum-hukum syariah yang sudah mapan.