Tafsiran ayat-ayat sifat : perbandingan antara Fakhr al-Din al-Razi dan Ibn Taymiyyah / Ahmad Nazri bin Zainol - Zainol, Ahmad Nazri (2010)
Tafsiran Ayat-Ayat Sifat: Perbandingan Antara Fakhr al-Din al-Razi Dan Ibn Taymiyyah al-Harrani. Disertasi ini merupakan satu kajian perbandingan antara dua tokoh yang tidak asing lagi iaitu Fakhr al-Din al-Razi (544H/601H-1149M/1210M) dan Ibn Taymiyyah al-HarrÉni (661H-728H/1263M-1328M). Kajian ini cuba mengenalpasti aspek-aspek perbezaan antara dua aliran yang berbeza dari aspek metode dan fahaman dengan memfokuskan kepada perbahasan ayat-ayat sifat dalam karya Tafsir Mafatih al-Ghayb dan al-Tafsir al-Kabir. Dalam usaha untuk mendapatkan data-data yang diperlukan, pengkaji telah menggunakan pendekatan persejarahan dan pendekatan dokumentasi. Manakala untuk menganalisis data digunakan induktif, deduktif dan komparatif. Kajian ini mendapati Fakhr al-Din al-Razi yang mewakili mazhab khalaf telah mentakwil keseluruhan ayat-ayat sifat berdasarkan penggabungan dan pengharmonian hujah ‘aql dan naql, manakala Ibn Taymiyyah pula tetap berdiri di atas satu prinsip iaitu menolak apa saja takwilan yang merubah makna al-Qur’an serta penerimaan nas-nas ma’thur secara zahir.