Amalan penetapan kadar mahar dalam kalangan masyarakat Islam di Daerah Klang, Selangor : analisis dari perspektif perundangan Islam / Siti Nor Ahiasah bt Shafak Ahmad - Shafak Ahmad, Siti Nor Ahiasah (2012)
Dalam perundangan Islam, mahar diwajibkan kepada suami yang bertujuan untuk meningkatkan status sosial wanita dan simbol pengiktirafan Islam kepada mereka. Di Malaysia, peruntukan bagi mahar atau mas kahwin ini telah disediakan di bawah Enakmen Undang-undang Keluarga Islam Negeri-negeri. Dewasa ini, masalah timbul dalam kalangan umat Islam di Malaysia kerana kenaikan nilai mahar khususnya di Selangor. Namun isunya bukanlah berkaitan kenaikan kadar yang ditetapkan, tetapi bagaimana amalan masyarakat setempat dalam menentukan kadar mahar. Justeru, kajian ini cuba menganalisis dan membincangkan amalan penetapan kadar mahar menurut pandangan perundangan Islam yang diamalkan oleh masyarakat Islam di daerah Klang disamping melihat bagaimana pengaruh adat setempat serta kesedaran wanita berhubung kepentingan mahar dalam aspek sosio-ekonomi mereka. Huraian analisis dilakukan secara terperinci berdasarkan kajian perpustakaan, maklumat daripada temu bual secara mendalam (indepth-interview) yang dilakukan ke atas penduduk tempatan bagi menjelaskan hukum amalan yang dilakukan oleh masyarakat berkenaan. Hasil kajian mendapati kecenderungan masyarakat mengikut ketetapan yang ditentukan oleh kerajaan negeri. Pada masa yang sama, didapati segelintir golongan masih kurang memahami hukum pemberian mahar ini dan ada yang beranggapan bahawa ia bayaran adat. Kesedaran wanita terhadap hak perundangan berkaitan mahar dan kepentingannya menjadi salah satu medium sumber kewangan masih berada ditahap kurang memuaskan. Pengkaji berharap agar hasil kajian yang dilakukan ini dapat membantu beberapa pihak bagi mengatasi isu ini dan secara tidak langsung dapat menyedarkan masyarakat untuk mengamalkan Islam yang sebenar terutama di dalam hal ehwal perkahwinan.