Peranan gadai syariah sebagai instrumen kredit Usaha Kecil Menengah (UKM) : kajian khusus pengadaian syariah di Wilayah Batam, Riau, Indonesia / Syuryadi - ., Syuryadi (2011)
Kajian ini merupakan satu analisis tentang peranan gadai Syariah sebagai instrumen kredit usaha kecil menengah (UKM), Batam, Indonesia. Gadai Syariah adalah sebuah intitusi kewangan mikro islam yang ditubuhkan oleh individu atau kelompok masyarakat untuk tujuan kesejahteraan masyarakat. Kajian ini dimulakan dengan pendahuluan tentang gadai syariah dan diakhiri dengan kesimpulan. Bab 1 Pengenalan, Bab 2 Gadai Syariah dan Usaha Kecil Menengah Bab 3 Gadaian Syariah Cawangan Wilayah Batam, Kepulauan Riau Indonesia Bab 4 Analisis Peranan Gadai Syariah Wilayah Batam Sebagai Instrumen Kredit Usaha Kecil Menengah. Kajian telah berjaya menghasilkan dapatan, bahawa gadai Syariah wilayah batam telah memainkan peranan penting sebagai intrumen kredit usaha kecil menengah. Hal ini terlihat dari besarnya peratusan pelanggan yang menggunakan Gadaian Syariah untuk mendapatkan modal usaha mereka. Majoriti bidang usaha kecil Menengah yang dibiayai oleh Gadaian adalah sektor perniagaaan, diikuti oleh kalangan pekerja dan ibu suri rumah.