Metodologi pengajian syariah di Marsah, Johor Bahru / Mohd Kalam Mazad Abd Rahman - Abd Rahman, Mohd Kalam Mazad (2010)
Kajian ini menfokuskan kepada metodologi pengajian syariah yang digunapakai di Kulliyyah Syariah al-Islamiah, salah satu jabatan yang terdapat di Markaz al-Dirasat al-Arabiah Wal-Islamiah (MARSAH), Johor Bahru, Johor Darul Takzim. Bagi memastikan objektif kajian ini tercapai, pengkaji telah meneliti metode pengajaran dan pembelajaran (P & P) yang diaplikasikan semasa perkuliahan, kurikulum yang ditawarkan, mengenalpasti bagaimanakah usaha yang telah diambil oleh MARSAH di dalam melahirkan seorang mahasiswa yang kompeten untuk bersaing dengan lulusan IPTA dan IPTS lain dan dapat melahirkan golongan lepasan diploma yang memenuhi kehendak pasaran kerjaya masa kini. Selain itu, pengkaji turut meninjau dan mengenalpasti masalah dan halangan yang timbul dalam proses pembelajaran dan pengajaran di kalangan mahasiswa dan pensyarah di MARSAH dan seterusnya menawarkan beberapa saranan kepada pihak pengurusan MARSAH. Hasil kajian mendapati, proses P & P di MARSAH tidak terikat dengan kaedah yang tertentu tetapi mengikut kesesuaiannya dengan topik perbincangan. Manakala kurikulum yang diguna pakai berasaskan silibus daripada Universiti al-Azhar, Mesir berikutan daripada perjanjian yang telah dimeterai bersama. Walau bagaimanapun, pihak pengurusan telah mengambil inisiatif dengan menawarkan beberapa kursus/mata pelajaran tambahan yang lain bagi memastikan lepasan diploma yang dilahirkan lebih kompeten dan memenuhi kehendak serta keperluan semasa.