Pengamalan solat fardhu di kalangan mahasiswa di TATi University College (TATiUC), Kemaman, Terengganu / Hilmi bin Ismail - Ismail, Hilmi (2010)
Solat merupakan rukun Islam yang kedua selepas mengucap dua kalimah syahadah. Ia menjadi tonggak kepada seluruh ibadah yang lain di dalam Islam kerana kedudukannya sebagai tiang agama. Ia dianggap sebagai ‘perisai’ dari perbuatan keji dan mungkar oleh Allah SWT. Fenomena keruntuhan akhlak dan moral yang menular di dalam masyarakat pada hari ini mencetuskan suatu persoalan terhadap keberkesanan solat yang diamalkan oleh umat Islam secara umumnya. Justeru itu kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti pengamalan solat fardhu di kalangan mahasiswa di TATi University College, Kemaman, Terengganu. Kajian ini difokuskan terhadap golongan mahasiswa yang dianggap terpelajar serta telah dikenalpasti sebagai seorang yang mukallaf berdasarkan beberapa petunjuk syara’ yang ada pada diri mereka. Kajian ini juga bertujuan untuk menganalisa aspek latar belakang pendidikan awal dan tempat asal mahasiswa turut mempengaruhi pengamalan solat di kalangan mereka. Metodologi kajian ini menggunakan kajian lapangan melalui soal selidik, temubual dan pemerhatian terhadap pengamalan solat fardhu di kalangan mahasiswa. Secara keseluruhan kajian ini mendapati mahasiswa TATiUC telah mempunyai pengetahuan asas solat fardhu yang baik iaitu sebanyak 90% dari responden yang dikaji. Namun dari aspek pengamalan solat fardhu hanya 36% sahaja yang konsisten menunaikannya sebanyak 5 waktu setiap hari sebagai memenuhi taklifan syara’.