Pemikiran hukum Syeikh Daud bin 'Abdullah al-Fatani dalam fiqh 'ibadah : tumpuan kepada kitab Furu' al-Masa'il / Anida binti Hassan - Hassan, Anida (2013)
Penyelidikan ini memfokuskan tentang pemikiran seorang tokoh ulama Nusantara silam iaitu Syeikh Daud bin ‘Abdullah al-Faṭani (1720-1879M/ 1133-1279H) dalam aspek fiqh ‘ibadah. Kajian terhadap pemikiran beliau ditumpukan kepada sebuah karya beliau yang paling besar dan paling lengkap dalam bidang fiqh iaitu kitab Furū‘ al-Masā’il wa Uṣūl al-Wasā’il [Cabang-cabang Pelbagai Permasalahan Fiqh dan Asal-usul Jalan Penyelesaiannya]. Kajian ini dilakukan untuk mengenal pasti metodologi penulisan kitab Furū‘ al-Masā’il, menganalisis isi kandungan fiqh ‘ibadah dalam kitab Furū‘ al-Masā’il, mengenal pasti kaedah penyelesaian masalah dalam fiqh ‘ibadah yang diaplikasi oleh Syeikh Daud menerusi kitab Furū‘ al-Masā’il dan menganalisis aliran pemikiran hukum fiqh ‘ibadah Syeikh Daud dalam kitab Furū‘ al-Masā’il. Penyelidikan ini adalah penyelidikan kualitatif yang menggunakan metodologi dokumentasi dan analisis kandungan. Kajian ini mendapati bahawa isi kandungan dan susunan tajuk dalam kitab Furū‘ al-Masā’il telah disusun dengan sistematik dan ditulis dengan gaya bahasa yang mudah difahami. Kajian ini juga mendapati bahawa perbahasan fiqh ‘ibadah dalam kitab Furū‘ al-Masā’il adalah komprehensif dan soal-jawab yang dibahaskan dapat dikategorikan kepada empat elemen iaitu pelik dan luar biasa, sejarah, mistik dan futuristik. Di samping itu, kaedah penyelesaian masalah yang diaplikasi Syeikh Daud dalam fiqh ‘ibadah dapat dibahagikan kepada tiga kaedah umum yang dapat dikategorikan pula kepada lima kaedah khusus. Selain daripada itu, kajian ini mendapati bahawa aliran pemikiran Syeikh Daud dalam fiqh ‘ibadah adalah selaras dengan aliran pemikiran hukum yang dipersetujui oleh ulama mazhab Syafii al-Muta’akhkhirīn dan ulama yang paling banyak mempengaruhi aliran pemikiran hukum Syeikh Daud ialah al-Shaykh al-Ramlī dan al-Shaykh Ibn Ḥajar.