Konflik di antara kaum muda dan kaum tua di Kelantan : rujukan kepada kitab Tazkiah al-anzar dan al-Qawl al-mufid / Md Ashih b Yaakub - Yaakub, Md Ashih (2010)
Kajian ini merupakan analisis beberapa persoalan fiqhiyyah yang telah diperdebatkan di antara Kaum Tua dan Kaum Muda di Kelantan berdasarkan Kitab Tazkiyat al-Anzar oleh Tengku Mahmud Zuhdi Bin Tengku Abdul Rahman al-Fatani dan al-Qawl al-Mufid oleh Hj. Mohammad Bin Idris al-Kalantani. Kajian ini bertujuan untuk menganalisis persoalan- persoalan yang telah menjadi konflik di antara Kaum Tua dan Kaum Muda sejak zaman Mufti Hj. Wan Musa sehingga kini, di samping memperkenalkan dua buah kitab di atas. Bagi memperolehi data, metode dokumentasi digunakan dengan merujuk kepada buku, artikel dan jurnal berkaitan terutama kitab Tazkiyat al-Anzar dan al-Qawl al-Mufid. Begitu juga metode pemerhatian dan temu bual digunakan. Kemudian data-data yang diperolehi dianalisis secara perbandingan di antara pandangan-pandangan Kaum Tua dan Kaum Muda. Hasil kajian menunjukkan bahawa kedua- dua aliran ini mempunyai hujah-hujah yang tersendiri dalam menyokong pendapat masing-masing. Ia juga menunjukkan bahawa isu-isu yang dibangkitkan oleh Kaum Muda itu berkembang dari masa ke masa dan ini menunjukkan bahawa pengaruh Kaum Muda semakin tersebar di Kelantan sejak tahun 1950an sehingga kini.