Pengaruh fatwa Yusuf Al Qaradawi terhadap fatwa berkaitan politik Dewan Syariah Pusat Partai Keadilan Sejahtera (PKS) di Indonesia / Mohamad Ramdan Habibi - Habibi, Mohamad Ramadan (2013)
Kajian ini akan mambahas pemikiran dan fatwa politik Yusuf al-Qaradawi yang telah beliau tuangkan dalam beberapa buku, Buku-buku beliau kemudian banyak diterjemahkan mahupun dibaca oleh para ahli politik dan aktivis muslim Indonesia. Antaranya ialah Dewan Syari’ah Pusat Partai Keadilan Sejahtera (DSP PKS) yang banyak mengambil fatwa politik al-Qaradawi sebagai rujukan dalam berfatwa. DSP juga mencadangkan kepada para ahli PKS untuk merujuk buku-buku al-Qaradawi terutama dalam persoalan fiqh kontemporari. Objektif kajian ini adalah mengenalpasti metode fatwa politik al-Qaradawi dan DSP, kemudian menganalisis sejauh mana pengaruh pemikiran dan fatwa-fatwa al-Qaradawi terhadap fatwa politik DSP PKS. Untuk mencapai tujuan tersebut, penulis menggunakan metode kualitatif yang menggabungkan antara kajian perpustakaan dan lapangan. Kajian ini mendapati adanya pengaruh fatwa dan pemikiran politik al-Qaradawi terhadap fatwa politik DSP PKS. Oleh itu, penulis akan mengungkapkan beberapa faktor yang menyebabkan berlakunya pengaruh fatwa politik al-Qaradawi terhadap DSP PKS.