Kajian aplikasi akad mudarabah di Pt. Asuransi Takaful Umum Jakarta, Indonesia / Marhadi - ., Marhadi (2010)
Disertasi ini membincangkan akad mud}a>rabah dan aplikasinya dalam produk takaful am di PT. Asuransi Takaful Umum Jakarta. Indonesia. Fokus kajian adalah kepada kaedah pelaksanaan, pengiraan keuntungan serta beberapa isu berkaitan dalam konteks takaful. Sumber data diperolehi terus daripada syarikat yang dikaji dalam bentuk laporan tahunan dan temu bual dengan individu-individu berkenaan. Hasil kajian mendapati bahawa PT. Asuransi Takaful Umum mempunyai sistem akad mud}a>rabah yang bersesuian dengan Islam yang menjamin sistem keadilan, saling menguntungkan dan menghindarkan daripada unsur- unsur riba>, gharar ,maysir ,kezaliman dan penipuan yang dapat merugikan pihak lain.