Aktiviti dakwah terhadap saudara baru : kajian di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur / Muhammad bin Hashim - Hashim, Muhammad (2013)
Kajian ini bertajuk “Aktiviti Dakwah Terhadap Saudara Baru: Kajian di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JAWI)”. Menurut statistik, kemasukan golongan non-Muslim dalam agama Islam yang didaftarkan di bawah Jabatan Agama Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur kian meningkat dan jumlahnya amat memberangsangkan. Dalam hal ini, JAWI memainkan peranan penting dalam mengurus pendaftaran saudara baru, mengadakan aktiviti dakwah dan lain-lain lagi. Justeru, fokus utama kajian dijalankan adalah untuk mengenal pasti aktiviti dakwah yang telah dilaksanakan terhadap saudara baru di JAWI dan mengenal pasti masalah yang dihadapi dalam pelaksanaan aktiviti dakwah tersebut. Kajian yang dijalankan ini adalah berbentuk kajian lapangan yang menggunakan kaedah kualitatif untuk mendapatkan maklumat-maklumat saudara baru melalui tinjauan secara langsung dan temu bual dalam rangka penyelidikan yang merangkumi tiga kelompok responden iaitu: pegawai Hal Ehwal Aktiviti Dakwah Saudara Baru, pendakwah (mubaligh) dan saudara baru. Kajian ini adalah untuk melihat pelaksanaan aktiviti dakwah yang telah dijalankan dan seterusnya mencadangkan beberapa kaedah bagi meningkatkan kebajikan yang berkualiti dan menjadikan golongan ini sebagai daʻie untuk mengajak kaum mereka memeluk Islam. Kajian ini mengandungi lima bab. Bab satu merupakan pendahuluan iaitu pengenalan, latar belakang kajian, penyataan permasalahan, objektif kajian, kepentingan kajian, skop kajian, kajian-kajian lepas, metodologi dan susunan penulisan. Bab dua ialah landasan teori yang membincangkan definisi dakwah dan saudara baru, pendekatan dakwah terhadap saudara baru, faktor-faktor pemelukan Islam dalam kalangan saudara baru. Seterusnya dikemukakan masalah-masalah yang dihadapi oleh saudara baru, saudara baru dan undang-undang serta kesimpulan. Bab tiga membincangkan mengenai Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JAWI), statistik saudara baru dari tahun 2004 hingga 2009, aktiviti pengisian ilmu, aktiviti sambutan keagamaan, aktiviti kebajikan dan kesimpulan. Bab empat turut menyatakan masalah saudara baru, masalah pendakwah, masalah penganjur dan kesimpulan. Bab lima mengandungi kesimpulan keseluruhan hasil kajian dan saranan-saranan berdasarkan hasil kajian kepada pihak yang bertanggungjawab terhadap saudara baru untuk meningkatkan lagi keberkesanan aktiviti dakwah yang dijalankan.