Prinsip al-wakalah dalam al-Kutub al-sittah dan aplikasinya dalam industri takaful di Malaysia / Mohd Syukri bin Mohd Noor - Mohd Noor, Mohd Syukri (2013)
Al-Wakalah merupakan salah satu transaksi penting dalam muamalah Islam dan dibincangkan oleh muhaddithin dan fuqaha. Al-Wakalah menjadi transaksi dalam muamalah semasa khususnya dalam industri takaful. Justeru kajian ini bertujuan untuk menganalisis transaksi al-Wakalah berdasarkan kepada Hadith-Hadith Nabi SAW dalam al-Kutub al-Sittah dan menilai aplikasi prinsip al-Wakalah khususnya dalam industri takaful. Hasil penelitian pengkaji, dalam al-Kutub al-Sittah perbincangan secara khusus hanya terdapat dalam Sahih al-Bukhari yang mengumpulkan Hadith-Hadith al-Wakalah dalam satu topik khusus. Selain itu, dalam Sunan Abu Dawud terdapat satu bab iaitu Bab fi al-Wakalah dalam kitab al-Qada’. Dalam kitab-kitab Hadith yang lain ianya dibincangkan dalam topik-topik berkaitan Hadith berkenaan. Kajian pengkaji telah menganalisis 23 Hadith berkaitan al-Wakalah dalam al-Kutub al-Sittah dan berdasarkan takhrij ringkas, Hadith-Hadith al-Wakalah dibincangkan dalam 250 Hadith dalam al-Kutub al-Sittah yang merangkumi pebagai aspek kehidupan manusia. Kajian merumuskan bahawa ruang lingkup perbahasan al-Wakalah dalam al-Kutub al-Sittah merangkumi lapan perkara utama iaitu al-Wakalah dalam jual-beli, perundangan, perkahwinan, hutang, korban, haji, zakat, dan juga sadaqah, wasiat dan hibah. Selain itu, mengenalpasti lapan prinsip wakalah iaitu [1] melantik dan menjadi wakil dalam perkara yang di benarkan syara‘, [2] wakil tidak menanggung kerugian sekiranya bukan dari kelalaiannya, [3] melantik wakil ghaib, [4] melantik wakil harus dengan keizinan pewakil, [5] melantik wakil bukan muslim, [6] kewajaran membayar upah (al-Ajr) kepada wakil, [7] mengamalkan sifat jujur dan amanah dalam perkhidmatan, [8] tegahan melantik dan menjadi wakil dalam perkara yang di haramkan syara‘. Penilaian pengkaji terhadap aplikasi prinsip al-Wakalah dalam industri takaful mendapati ianya tidak bertentangan dengan syariat Islam dan berlandaskan kepada lapan prinsip al-Wakalah khususnya dalam perspektif muamalah.