Tan Sri Dato' Haji Hassan Azhari : sumbangannya dalam ilmu tarannum Al-Quran di Malaysia / Khalid bin Isa - Isa, Khalid (2011)
Disertasi ini cuba mengkaji tentang ketokohan dan sumbangan ulama semasa yang terlibat di dalam perkembangan dan penyebaran ilmu-ilmu Islam. Ilmu yang dimaksudkan secara spesifik ialah berkaitan dengan tarannum al-Quran. Kajian ini dihasilkan untuk mengenali dengan lebih dekat seorang tokoh tarannum yang berwibawa di Malaysia, iaitu Tan Sri Dato’ Hj. Hassan b. Hj. Azhari. Sebelum ini, masyarakat lebih mengenali tokoh-tokoh di kalangan orang arab, namun kali ini kajian cuba membuat satu kelainan dengan cara memilih anak watan Malaysia sebagai tokoh kerana sumbangan jasa dan pengorbanan beliau yang begitu banyak kepada umat Islam di dalam negara. Kajian ini juga telah menyentuh biografi tokoh secara terperinci, perbincangan ilmiah ilmu tarannum, dan perkembangan ilmu tarannum di Malaysia. Kajian ini telah menggunakan beberapa kaedah bagi menjamin objektif kajian tercapai sepenuhnya. Antaranya ialah metode dokumentasi, carian sejarah dan interview perseorangan. Namun metode interview amat dominan terutama dalam pengkajian tentang tokoh tersebut. Kajian ini juga mendapati bahawa asas ilmu tarannum al-Quran adalah merupakan anjuran Rasulullah s.a.w kepada umat Islam untuk mencapai tahap pembacaan al-Quran secara tartil. Sebagai kesimpulan, kajian ini telah menghasilkan perbincangan asas ilmu tarannum secara ilmiah dan dapat mengenal pasti berbagai sumbangan tokoh tersebut kepada negara.