Haji Ahmad Faqir al-Kerinci : sumbangan pemikirannya terhadap perkembangan Islam di Kerinci, Jambi, Indonesia / Darmadi Saleh - Saleh, Darmadi (2008)
Kajian ini adalah merupakan usaha eksploratif penulis untuk mengkaji sejarah hidup Haji Ahmad Faqir b. Haji Bagindo Sutan dan sumbangan pemikirannya terhadap perkembangan Islam di daerah Kerinci, Sumatera, Indonesia. Dalam menjalankan penyelidikan ini, kaedah kepustakaan dan lapangan digunakan. Perbincangan dalam kajian ini dibahagikan kepada enam bab. Bab pertama ialah bab pendahuluan, diikuti bab yang kedua yang mengulas tentang biografi beliau, latar belakang keluarga, pendidikan dan kematian beliau. Bab seterusnya memaparkan perbahasan tentang daerah kajian, keadaan dan potensi daerah berkenaan. Kemudian bab yang berikutnya memaparkan tentang sumbangan beliau dalam bidang pendidikan dan dakwah Islam serta pengajaran-pengajaran beliau bagi masyarakat Kerinci khususnya dan Islam amnya. Kemuncak kepada bab ini ialah analisis sumbangan pemikiran beliau dalam bidang akidah yang meliputi aspek ketuhanan, aspek kenabian dan aspek al-sam‟iyyat serta pandangan pemikiran beliau terhadap hal-hal berkenaan. Kajian ini diakhiri dengan kesimpulan dan saranan. Sumbangan Haji Ahmad Faqir terutamanya dalam bidang pendidikan agama seperti menubuhkan madrasah, menjalankan kerja-kerja dakwah dan penglibatan beliau dalam membina keteraturan hidup bermasyarakat di daerah Kerinci telah dihargai oleh berbagai pihak. Kajian dari biografi beliau mendapati bahawa beliau mempunyai keperibadian yang wajar diteladani oleh semua muslim dalam mencapai kecemerlangan hidup, di mana beliau didapati menguasai pelbagai ilmu pengetahuan dan mempunyai perwatakan yang terpuji. Pemikiran beliau dalam aspek pendidikan Islam terfokus kepada kepentingan pendidikan Islam bagi setiap individu dalam proses pembangunan bangsa dan negara. Menurut beliau, guru yang mengajar bukan hanya memindahkan ilmu, tetapi juga membentuk watak, karakter dan keperibadian murid. Pemikiran beliau dalam bidang akidah Islam telah menanamkan kesedaran umat akan pentingnya mengenal dan mengimani Allah S.W.T sebagai pencipta dan mentadbir alam sejagat ini. Pemikiran akidah beliau sangat dipengaruhi oleh aliran pemikiran tradisional dan di sisi lain beliau menerima kemodenan yang berpedomankan agama Islam itu sendiri dengan cara hikmah. Idea-idea dan saranan beliau ini menyumbangkan kepada bidang pendidikan tidak sahaja di Kerinci bahkan di Indonesia amnya.