Sumbangan Syeikh Ali Hasan Ahmad Al-Dariy dalam pengajian Hadith / Abdul Haris - Bahruddin, Abdul Haris (2014)
Disertasi ini bertajuk “Sumbangan Shaykh Ali Hasan Ahmad al-DÉrÊ Dalam Pengajian Hadith.” Seperti tajuknya, tujuan penulisan disertasi ini adalah merungkai ketokohan Shaykh Ali Hasan Ahmad dan sumbanganya kepada pengajian hadith, yang mana sumbangannya adalah dalam bentuk pengajaran dan penulisan karya. Adapun metod yang digunakan adalah penggabungan antara kajian kepustakaan dan lapangan. Sumber data kepustakaan didapati sama ada melalui karya-karya yang ditulis oleh Shaykh Ali Hasan, mahupun karya yang ditulis oleh pengkaji lain tentang beliau. Sumber data lapangan pula didapati melalui metod temu bual dengan kerabat, murid, dan tokoh masyarakat yang pernah berhubungan atau mengetahui maklumat penting mengenai beliau. Dari hasil kajian diperolehi bahawa Shaykh Ali Hasan merupakan salah seorang tokoh hadith yang sangat berjasa dalam pengajian hadith. Sumbangannya terserlah dalam bentuk pengajaran dan penulisan karya. Dalam bentuk pengajaran adalah pada institut pendidikan formal dan non formal sama ada pada peringkat sekolah/madrasah, mahupun pengajian tinggi. Adapun dalam bentuk karya, didapati bahawa diantara karya yang dihasilkan kebanyakannya adalah dalam bidang hadith dan ilmu hadith. Shaykh Ali Hasan juga menerbitkan sendiri karya-karyanya untuk keperluan mengajar pada institut berkenaan. Pada institut pendidikan non formal, tokoh ini juga mengajar pada kelas-kelas pengajian berupa pengajian berkitab.