Hadith-Hadith dalam Bughyah al-Tullab karangan Sheikh Daud al-Fatani (Juzuk 1) : takhrij dan analisis / Itsama-e Nawae - Nawae, Itsama-Ae (2011)
Kajian ini berjudul: ×adÊth-ÍadÊth dalam Bughyah al-ÙullÉb karangan Sheikh Daud al-FaÏÉnÊ (juzuk satu): Takhrij dan ulasan. Kajian ini memfokuskan kepada takhrij dan analisis terhadap ÍadÊth- ÍadÊth yang terdapat dalam karya Bughyah al-ÙullÉb, sebuah karya penulisan Sheikh Daud al-FaÏÉnÊ. Sheikh Daud merupakan ulama dan pengarang produktif yang terulung di Asia Tenggara pada abad ke-18 yang berasal keturunan Melayu Patani. Ratusan judul penulisan Sheikh Daud melengkapi pelbagai displin ilmu agama. Karya Bughyah al-ÙullÉb yang ditulis dalam dua juzuk adalah sebuah karya yang membincangkan persoalan fiqh mazhab ShÉfi’Ê. Sepanjang perbahasannya beliau telah memuatkan ratusan ÍadÊth Nabi S.A.W. sebagai naÎ asal sesebuah hukum. Namun kesemua ÍadÊth yang terdapat di dalamnya dikemukakan tanpa sanad dan tiada pernyataan status sesebuah ÍadÊth dan sumber rujukan ÍadÊth. Melalui kajian yang dijalankan terhadap juzuk satu sebanyak 153 teks ÍadÊth telah ditakhrij dan dianalisis hukumnya. Dalam menjalankan kajian ini, penulis menggunakan metode kuantitatif dan kualitatif. Hasil kajian mendapati bahawa 113 teks ÍadÊth atau 74 % berstatus sahih, 18 teks ÍadÊth atau 12 % berstatus hasan, sebanyak 14 teks ÍadÊth atau 9 % berstatus da'if, sebanyak 5 teks ÍadÊth atau 3 % statusnya bersangatan da'if, sebanyak 3 teks ÍadÊth atau 2 % yang statusnya palsu.