Metodologi dakwah Rasulullah s.a.w. di peringkat permulaan di Mekah : aplikasinya di Singapura / Mohamad Abu Bakar Abdul Rahman - Abdul Rahman, Mohamad Abu Bakar (2010)
Kajian ini membincangkan tentang pelaksanaan dakwah kepada golongan non-Muslim di Singapura. Ia bertujuan untuk mengenal pasti metode dakwah Rasulullah SAW pada peringkat permulaan di Mekah dan mengetahui kesesuaian metode Baginda SAW untuk diaplikasikan di Singapura pada masa ini. Pihak yang terlibat dengan golongan non-Muslim, pelaksanaan dakwah kepada golongan non-Muslim serta masalah pelaksanaan dakwah kepada golongan non-Muslim ialah Darul Arqam (The Muslim Converts Association of Singapore). Kajian ini menggunapakai metode kajian kepustakaan dan kajian lapangan. Set soal selidik, temubual dan observasi dilakukan untuk memenuhi kaedah penyelidikan. Sebanyak 20 set soal selidik diedarkan melibatkan golongan yang cenderung memeluk Islam dan golongan yang baru memeluk Islam yang mengikuti program dakwah di Darul Arqam. Hasil kajian mendapati pelaksanaan dakwah di Darul Arqam adalah melalui penganjuran program-program dakwah yang dibahagikan kepada program bulanan, program mingguan, program harian dan juga program modul. Manakala masalah yang terlibat terdiri daripada pendakwah kurang mahir dan organisasi dakwah yang menghadapi masalah pengurusan. Kajian ini diharapkan dapat membantu memperbaiki program-program dakwah yang dilaksanakan kepada golongan non-Muslim di Singapura umumnya dan di Darul Arqam khususnya.